Advertentie

Artikel

Eén jaar Windows 8: terugblik en toekomst

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Windows 8 is één jaar oud. Ter ere van zijn verjaardag heeft het besturingssysteem een enorme update gekregen. Wekijken terug op een jaar vol vernieuwingen, ongemakken, kritiek, loftuitingen en verdwenen startknoppen. 

Windows 8: sprong in de toekomst

26 oktober 2012. In een wereld van dalende pc-verkopen en stijgende populariteit van mobiele apparaten lanceert Microsoft Windows 8. Het bedrijf doet dat na anderhalf jaar aan geruchten, bètaversies, gelekte kopieën en een constante stroom aan aankondigingen over nieuwe functies. Windows 8 blijkt een grote gok van Microsoft om de negatieve pc-trend te doorbreken. De grote kracht van Windows 8? Verbeterde beveiliging, betere prestaties (ook op oude pc's) en een interface geschikt voor zowel touchscreen als muis en toetsenbord.

Het goede

Onze eerste reactie op Windows 8 was positief. We waren lovend over het moderne uiterlijk van het nieuwe Metro Modern UI, al konden we wel begrijpen dat het voor sommigen een wel erg grote stap zou zijn. Het nieuwe uiterlijk was fris en kleurrijk; een flinke stap voor een besturingssysteem dat nooit bekend stond om zijn mooie ontwerp. De rechte lijn en strakke hoeken, samen met het kleurgebruik waren een stap vooruit naar een elegant en modern Windows.

Misschien wel belangrijk was de snelheid van Windows 8 en de sterke beveiliging van het systeem. Behalve een geïntegreerde antivirus, firewall en het Smartscreen-filter had Windows 8 onder de motorkap een reeks verbeteringen die digitale inbraak een stuk moeilijker maakte. Hetzelfde gold voor de apps uit de Windows Store: een reeks door Microsoft goedgekeurde applicaties met een minimaal risico op malware. 

Nog een belangrijke verbetering van Windows 8 was de cloud-integratie. Via SkyDrive had je op andere Windows 8-computers toegang tot je online bestanden én Windows-instellingen, zodat je alleen in hoefde te loggen om in je eigen Windows-omgeving verder te werken.

Kritiek

Windows 8 kreeg echter ook de nodige kritiek te verwerken. Zo was het werken met twee verschillende interfaces (Modern UI en klassieke desktop) verwarrend en leek vooral de nieuwe interface wel érg gericht op touchscreens, minder op muis en toetsenbord. Daarom bleven veel mensen vasthouden aan het traditionele bureaublad. Dáár ontbrak echter de traditionele Startknop en direct opstarten naar het bureaublad bleek onmogelijk.

Alle innovatie van Windows 8 zat 'm dan ook in het nieuwe uiterlijk, terwijl de klassieke interface niet veel meer dan Windows 7 zonder Startknop bleek. Ja, het Taakbeheer was verbeterd, maar verder kregen Windows 7-gebruikers hetzelfde uiterlijk als voorheen voor de kiezen.

Dan was er nog Windows RT, een op tablets gerichte versie van Windows 8 zonder traditionele desktopmodus. Waarom deze versie apart op de markt werd gezet weten we eigenlijk nog steeds niet. Het grootste nadeel voor Windows RT was misschien wel het gebrek aan kwaliteitsapps in de Windows Store. Grote namen als Facebook, Twitter en lokale Nederlandstalige apps ontbraken. Inmiddels telt de online winkel overigens 130.000 applicaties, met daartussen gewoon Facebook en Twitter.

Om al die minpunten aan te pakken is er nu Windows 8.1, een enorme gratis update waarmee het besturingssysteem flink op de schop gaat. Microsoft toont aan goed te luisteren naar zijn gebruikers, getuige de volgende toevoegingen en wijzigingen in de update:

  • Startknop voor het schakelen tussen bureaublad en Modern UI
  • Opties om het uiterlijk van je hoofdmenu aan te passen
  • Direct het traditionele bureaublad openen bij het opstarten
  • Verbeterde zoekfunctie met Bing-integratie
  • Een nieuwe, snellere versie van Internet Explorer
  • Metamorfose van de Windows Store
  • Verbeterde SkyDrive-integratie

In vele ogen is Windows 8.1 wat Windows 8 in eerste instantie had moeten zijn. Maar Microsoft had versie 8.1 niet kunnen maken zonder de veelal terechte kritiek op zijn besturingssysteem.

Wat zegt de markt?

In augustus 2013 claimde Microsoft meer dan 140 miljoen exemplaren van Windows 8 te hebben verkocht, ongeveer evenveel als Windows 7 in dezelfde periode. Deze getallen conflicteren echter met de gebruiksaantallen, die om en nabij de 90 miljoen gebruikers zitten. Waar komt die discrepantie vandaan? Het is natuurlijk een verschil tussen Windows 8 op een enorm aantal computers installeren die nog verkocht moeten worden en mensen daadwerkelijk aan de Windows 8 krijgen. Kijken we naar het huidige marktaandeel, dan zien we Windows 8 groeien met momenteel een aandeel van 8%. Dat is al meer dan Windows Vista en de verschillende versies van Mac OS X, maar niets vergeleken bij Windows 7 en Windows XP.

Bron: NetMarketShare

Dat klinkt als een flinke achterstand, die minder ernstig uitpakt als we de situatie rond de release van Windows 7 erbij pakken. Windows 7 bleek voor velen een ware opluchting na het dramatische Windows Vista, waardoor mensen massaal overstapten naar het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Windows 7 was, en is, een daverend succes, waardoor de nood om over te stappen minder groot is. Al met al doet Windows 8 het dus aardig, maar kunnen we niet spreken van een daverend succes.

De toekomst

Microsoft heeft constant kunnen profiteren van een lopende geruchtenmolen rondom zowel Windows 8 als Windows 8.1. Het besturingssysteem was daardoor constant in het nieuws. Kortom, het lééfde, meer dan elk ander besturingssysteem op de markt. Hopelijk voor Microsoft gebeurt hetzelfde bij de vervolgversies van Windows. Nu versie 8.1 op de markt is, zijn wij in ieder geval direct benieuwd naar de volgende stap. Wordt het Windows 9? 8.2? Worden Windows en Windows Phone eindelijk samengevoegd? Blijft het traditionele bureaublad of gaat Microsoft zich puur en alleen richten op het nieuwe hoofdmenu? De toekomst zal het leren.

Heb jij Windows 8.1 al geïnstalleerd?

Oorspronkelijke artikel door Alberto Cifuentes.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen