Advertentie

Artikel

Een maand overleven met Windows XP – De resultaten

Een maand overleven met Windows XP – De resultaten
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Ruim een maand geleden werd de stekker uit Windows XP getrokken en adviseert Microsoft te stoppen het besturingssysteem te gebruiken. Ik sloeg het advies in de wind om te zien of XP echt zo kwetsbaar is voor malware en ander online gevaar. We zijn nu een maand verder en maken de balans op.

Voor Windows XP-gebruikers leek 8 april 2014 het einde van de wereld. De XPocalyps, zoals de pers het noemde, betekende het einde van alle beveiligingsupdates voor XP. Het gevolg: een verhoogd risico op virussen voor eenieder die niet zou upgraden naar Windows 7 of Windows 8. Volgens Microsoft, althans.

Omdat niet iedereen in staat is te upgraden (nieuwe Windows-versies kosten geld), besloot ik een aantal veiligheidstips op een rij te zetten voor XP-gebruikers die niet anders konden dan het systeem blijven gebruiken. De meeste tips waren het resultaat van logisch nadenken: gebruik geen Internet Explorer, houd je programma’s up-to-date, installeer een capabele antivirus, etc.

Magisch: het opstartscherm van Windows XP.

Om die tips te testen in de praktijk besloot ik Windows XP te installeren op mijn laptop. De voorwaarden waren simpel: surf met Firefox, gebruik AVG Antivirus en wees niet al te naïef op het web. Na de laatste patches voor alle applicaties op mijn laptop te hebben geïnstalleerd, zou ik de pc gemiddeld minstens een uur per dag gebruiken.

Een rustige maand

De maand begon stil en rustig. Windows XP gebruiken op een schoon systeem is een fijne ervaring; alles werkt snel en stabiel. Firefox opent rap en de wifi-verbinding instellen kost weinig tijd. De gratis versie van AVG is echter vervelend, dankzij de constante meldingen en vele achtergrondscans.

Er gebeurde lange tijd weinig. Zo weinig, dat ik na een week besloot het lot enigszins te tarten. Ik opende een aantal verdachte e-mailbijlages, maar kwam er al gauw achter dat Gmail zelf een krachtige, ingebouwde malwarefilter hanteert. De maildienst blokkeerde meerdere phishing-pogingen om mijn pc te beschermen.

Ook logde ik in bij torrent-netwerken (Torrent en eMule) om openbaar beschikbaar materiaal te downloaden. Zou er een gevaarlijke situatie ontstaan, dan zou mijn laptop beschermd zijn door een router met geïntegreerde firewall. Maar er gebeurde niets. Hoewel mijn laptop van buitenaf geïdentificeerd kan worden als pc met Windows XP, probeerde niemand het systeem aan te vallen.

Kortom, ik was veilig.

Succes met een voetnoot

Ik weet heel goed waarom mijn pc niet werd geïnfecteerd: ik gedroeg me als bewuste internetter en deed geen domme dingen. Ook gebruikte ik veilige en geüpdatete programma’s. Toen ik na drie weken XP-gebruik een veiligheidsprobleem zag in Internet Explorer, was Microsoft er zelf snel bij om het lek te dichten. Ik haalde mijn schouders op: ik gebruikte toch Firefox.

De laatste patch voor Windows XP: KB2964358, een klein wonder.

Had ik Internet Explorer gebruikt en in mijn onoplettendheid gevaarlijk materiaal per ongeluk gedownload, dan had mijn computer gevaar gelopen. Maar feit is dat deze infectie net zo goed had kunnen gebeuren in Windows 8. Infecties als deze verspreiden zich door het goede vertrouwen en de naïviteit van de internettende mens, niet door oude besturingssystemen.

Mikko Hipponen, oprichter van F-Secure, stelde met een knipoog dat Windows 3.1 het veiligste besturingssysteem is, omdat niemand er virussen voor ontwikkelt. Ik moest lachen om de tweet, omdat het waar is. Windows XP daarentegen wordt nog altijd ongelofelijk veel gebruikt en is dus verre van veilig.

Mijn ervaring: XP blijven gebruiken zal je pc niet gauw fataal worden. Mijn advies: koop toch die upgrade naar Windows 7 of Windows 8, afhankelijk van je voorkeur.

Lees ook:

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen