Advertentie

Artikel

Facebook koopt WhatsApp: wat betekent dat voor jou?

Softonic Redactie

Softonic Redactie

  • Bijgewerkt:

Je hebt het waarschijnlijk wel gelezen: Facebook koopt chat-applicatie WhatsApp voor een bedrag van $16 miljard. Facebook kwam zelf naar buiten met het nieuws over de overname. Maar belangrijker nog: wat betekent die overname voor jou en andere WhatsApp-gebruikers? Redacteur Christopher Park werpt een blik in de toekomst.

De deal bestaat uit 4 miljard dollar in contanten, 12 miljard dollar aan Facebook-aandelen en 3 miljard dollar aan ‘beperkte aandelen’ die later worden uitgegeven. Het enorme bedrag bewijst wel dat Facebook gelooft in WhatsApp en zijn enorme hoeveelheid gebruikers. Wat gaat er nu veranderen voor de trouwe WhatsApp-fans?

Best case scenario

Als WhatsApp onderdeel wordt van Facebook is het best case scenario dat er niet wordt ingegrepen in de app en de miljoenen gebruikers op dezelfde wijze hun chatberichtjes over en weer mogen blijven sturen. Facebook Messenger is een ander soort applicatie omdat het gebruik maakt van Facebook-profielen, waar WhatsApp gebruikers identificeert met hun telefoonnummer.

WhatsApp-CEO Jan Koum stelt iedereen gerust:

“Dit is wat er gaat veranderen voor jullie, onze gebruikers: niets.”

Wat nu het geval is, kan in de toekomst natuurlijk een loze belofte blijken. Het zou echter slim zijn van Facebook om WhatsApp op zichzelf te laten bestaan om zo de kracht van de app, de reden dat WhatsApp zo populair is, in stand te houden. WhatsApp kan andersom uiteraard profiteren van het enorme budget van Facebook, bijvoorbeeld voor technische updates en verbeteringen. Zie het als de situatie van Instagram, Facebooks vorige grote overname.

Andersom zouden WhatsApp-ontwikkelaars hun kennis kunnen delen om Facebook Messenger voor Android en iOS te helpen doorontwikkelen. Hoewel Messenger veel opties, zoals gratis bellen, ondersteunt, geven mensen met een iPhone vaak nog de voorkeur aan Facetime en iMessage. Facebook Messenger is, kortom, een prima app, maar niet de app die iedereen gebruikt om in contact te blijven.

Best case scenario: Net als Instagram blijft WhatsApp een losse app, buiten het ecosysteem van Facebook. Facebook Messenger profiteert van de technische kennis van het WhatsApp-team. Vooral als je kijkt naar Instagram, dan is dit scenario zeer waarschijnlijk. In ieder geval op de korte termijn.

Worst case scenario

Het slechtste wat er kan gebeuren is dat WhatsApp wordt stopgezet en het ontwikkelingsteam in wordt gedeeld in kleine ontwikkelprojecten van Facebook zelf, zoals Messenger. Dit scenario ligt niet voor de hand, als we rekening houden met Koums belofte dat er niets zal veranderen voor WhatsApp-gebruikers.

Een andere mogelijkheid is dat WhatsApp en Facebook Messenger langzaam naar elkaar toe groeien en eindigen als één uniforme Facebook/WhatsApp-applicatie. Dit geeft Facebook de mogelijkheid om de twee enorme groepen gebruikers samen te voegen en nog groter te worden. Het zou voor Facebook geen rare stap zijn om gebruikersinformatie tussen het sociale netwerk en de chat-applicatie uit te wisselen.

Besluit Facebook uiteindelijk beide apps samen te voegen, dan zou dat wellicht een grote exodus van WhatsApp-gebruikers teweegbrengen. Facebook Messenger zou de negatieve gevolgen hier niet van ondervinden, omdat de app is verbonden aan het Facebook-netwerk zelf.

Worst case scenario: WhatsApp en Facebook Messenger worden één app en het is aan WhatsApp-gebruikers te beslissen of zij hun favoriete chatdienst trouw blijven of op zoek gaan naar een andere applicatie.

Gaan mijn vrienden WhatsApp verlaten?

Puur gekeken naar ons eigen Softonic-team en wat er op Twitter wordt gezegd, lijkt het erop dat een aantal WhatsApp-gebruikers al hebben besloten de app te verlaten. Hoeveel gebruikers dit voorbeeld gaan volgen is nog maar de vraag. Momenteel lijkt negatieve mond-tot-mond-reclame de grootste vijand voor Facebook na de overname. WhatsApp is op dit moment echter zó populair dat we niet verwachten dat iedereen plots massaal overstapt naar een andere chatapplicatie.

Een Facebook/WhatsApp-applicatie is geen goed idee

De echte reden dat Facebook WhatsApp wil overnemen

Voor iemand zoals ik, die meerdere communicatie-apps gebruikt voor vrienden in de Verenigde Staten en Zuid-Korea, lijkt het dat Facebook met deze overname vooral de Europese markt wil bestormen. Hier in de Verenigde Staten zie ik niemand die WhatsApp gebruikt om met landgenoten te chatten. Zelf gebruik ik WhatsApp alleen om contact te onderhouden met mijn Europese vrienden. En dat is exact wat Facebook graag wil.

WhatsApp is ongelofelijk populair in Europa en het is daarmee tegelijk de beste manier om intercontinentaal te chatten. Binnen Softonic houd ik bijvoorbeeld contact met mijn Europese collega’s via WhatsApp; het is de enige app die zij gebruiken.

Facebook vergaart een hoop macht op de Europese markt met de aankoop van WhatsApp, terwijl de kleine bedragen die WhatsApp-gebruikers betalen zorgen voor nieuwe inkomsten voor de internetgigant.

De overname van WhatsApp is daarom bovenal strategisch van aard. Aan het oppervlak lijkt het veel geld voor een wat rare aankoop, maar kijk je even verder dan zie je de enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers waar Facebook nu toegang toe krijgt. Conclusie: Facebook verschuift zijn blik naar Europa en kijkt vooruit.

WhatsApp is overgenomen door Facebook. Is dit goed nieuws of slecht nieuws?

Softonic Redactie

Softonic Redactie

Het nieuwste van Softonic Redactie

Editorial Richtlijnen