Advertentie

Artikel

Facebook, Twitter en Foursquare: 4 dingen die je nooit moet delen op social media

Facebook, Twitter en Foursquare: 4 dingen die je nooit moet delen op social media
Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

  • Bijgewerkt:

Sommige informatie kun je beter niet delen op de sociale media, zoals Facebook, Twitter en Foursquare. Ook al zijn je intenties goed, komt het toch voor dat je status-updates nare consequenties hebben. Geen nood, want met onderstaande tips post je voortaan zorgeloos op social media.

Niet alles is geschikt om te delen met de rest van de wereld. Toch vergeten veel mensen hun privacy-instellingen op Facebook en Foursquare aan te passen, zodat niet iedere vreemdeling toegang krijgt tot de meest persoonlijke statusupdates. Of delen veel Twitter-gebruikers allerlei details over hun leven, zonder erbij stil te staan dat hun tweets openbaar zijn.

Er zijn natuurlijk genoeg redenen te bedenken om níet je ziel en zaligheid aan de hele wereld tentoon te stellen. Hieronder lees je vier dingen die je beter niet kunt delen op social media.

1. “Twee maanden vakantie in Indonesië, heerlijk!”

Wanneer je op vakantie gaat voor twee maanden is dat natuurlijk leuk om te delen met je vrienden en familie; een tweet of check-in op Foursquare is daarvoor niet bepaald de beste manier. Met een blik op de geotags van je eerdere berichten, weten kwaadwillenden waar ze moeten zijn om je huis leeg te roven, terwijl jij aan de andere kant van de wereld zit.

In het verleden probeerden websites als PleaseRobMe.com het publiek te attenderen op deze dommigheden.

Enigszins vergelijkbaar: tweet geen strandfoto’s wanneer je je officieel ziek hebt gemeld. Het leidt tot een boze baas en jaloerse collega’s.

2. Pas op misleidende inhoud

OMG Miley Cyrus gaat door het lint of Britney Spears zoals je haar nog nooit hebt gezien… Je hebt zulke statussen ongetwijfeld wel eens langs zien komen op je Facebook-feed.

Het gaat meestal om misleidende inhoud, gehost op websites met onuitspreekbare namen. Hoe zijn deze clips op de tijdlijnvan je vrienden terechtkomen? Meestal omdat de makers een Like-knop hebben vermomd als Play-knop; en omdat veel mensen daar vooral nog steeds in trappen.

Vergeet ook niet dat recruiters en potentiële nieuwe werkgevers graag even een rondje social media doen voor ze beslissen of ze je uitnodigen voor een gesprek. Een Facebook-profiel met daarop allerlei likes voor vreemde filmpjes of bijvoorbeeld uitgesproken politieke ideeën kan tegen je werken. Let daarom goed op wat je liket, maar vooral ook wie jouw profiel mag zien.

3. Geheimhouding is geheimhouding, ook op Facebook

Contractuele details of ander gevoelig materiaal delen op Facebook; klinkt onschuldig, toch? In veel gevallen, indien er in de overeenkomst een geheimhoudingsclausule is opgenomen, mag er niets bekend worden gemaakt. Ook niet op social media.

Zo verloor een Amerikaanse vader $80.000 aan rechtsgelden nadat zijn dochter iets te loslippig bleek op Facebook. Gevolg: de vergoeding werd weer ingetrokken en dochterlief kon fluiten naar haar vakantie.

4. Kies zorgvuldig wie je toevoegt

Leuk, collega’s, klanten en, als het even kan, je baas toevoegen op Facebook of volgen op Twitter. Houd dan wel even rekening met wat voor informatie je in het vervolg online plaatst. Er zijn talloze gevallen van mensen die een mooie deal door de neus geboord zagen of die hun baan kwijtraakten na confronterende publicaties op social media.

Voorkom een hoop narigheid

Om onaangename verrassingen te voorkomen hebben we twee tips. Ten eerste: kijk eens goed naar je privacy-instellingen. Wie mag jouw profiel bekijken op Facebook? En mag iedereen jou zomaar volgen op Twitter? Ten tweede: denk goed na voordat je handelt! Het voorkomt een hoop narigheid als je eerst even stilstaat of het wel zo slim is om je vakantie aan te kondigen aan de hele wereld. Dat scheelt een inbraak op je privacy én je huis.

Lees ook:

Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

Het nieuwste van Baptiste Brassart

Editorial Richtlijnen