Advertentie

Artikel

Game of Chat – de strijd der chatapplicaties

Game of Chat – de strijd der chatapplicaties
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Twitter heeft zijn PM-systeem verbeterd, Instagram lanceert een eigen chatdienstSnapchat en Facebook zijn aan het flirten… Wat is er aan de hand?

Alle grote internetdiensten en sociale netwerken richten hun aandacht op chat, de meest vluchtige van al hun diensten. Voorbeeld: Twitter introduceerde onlangs de mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen aan privéberichten. Of Facebook, dat probeerde onlangs Snapchat op te kopen. Google kwam vorig jaar al met Hangouts, terwijl Microsoft alles op alles zet om Skype de standaard chatdienst te maken.

Chat is een schat op de mobiele telefoon waar ieder groot softwarebedrijf achteraan lijkt te zitten. Naast browsen en gamen neemt chatten het meeste van onze tijd in beslag op de mobiele apparaten. Dat vertaalt zich uiteraard in geld, via advertenties, stickerpakketten en andere diensten.

Tot nu toe zit WhatsApp vooralsnog echter comfortabel op de troon der chatapplicaties. De minimalistische formule (geen advertenties, geen stickers, geen games) blijkt een duurzame formule. Maar daar kan zomaar verandering in komen in 2014.

Gefragmenteerd, kortstondig en visueel: de nieuwe chat

De grote namen in de industrie hebben stuk voor stuk een grote groep gebruikers. Twitter heeft er 500 miljoen, Instagram 150 miljoen, WhatsApp heeft er 400 miljoen. Dat zijn grote aantallen aan mensen die hun aandacht op dit moment moeten verdelen over verschillende diensten. Wat er op Twitter gebeurd vind je bijvoorbeeld niet terug op Facebook, en andersom.

Game of… Chats. Alle grote namen doen mee in de strijd

Denken we terug aan de tijd van MSN Messenger, Yahoo! Messenger en ICQ, dan herinneren we ons de zogenaamde multi-messengers, zoals Trillian. Deze programma’s probeerden alle diensten te combineren in één venster. Toen het doek viel voor die grote namen, was het ook einde verhaal voor Trillian.

Vandaag de dag zien we een initiatief als Trillian niet gauw gebeuren. Om strategische en veiligheidsredenen, maar ook omdat alle verschillende apps erg gesloten zijn. Er zou de nodige transparantie nodig zijn om een multi-chat met WhatsApp, Facebook en Hangouts te ontwikkelen, maar dat is gewoonweg niet aan de orde.

Ook de nadruk op stickers en afbeeldingen staat zo’n ontwikkeling in de weg. Tekstberichtjes uitwisselen tussen diensten is eenvoudig en haalbaar; voor multimediamateriaal gaat die vlieger niet op. En wat te denken van de negatieve effecten wanneer een plaatje dat niet door de beugel kan van de ene bij de andere dienst terechtkomt? Eigen app, eigen regels.

Nieuwe chatapps worden populair onder de jeugd, zoals Snapchat

Hoe zou een dienst met eigen regels, zoals Snapchat, bijvoorbeeld kunnen samenwerken met WhatsApp? De één draait om het uitwisselen van zichzelf vernietigende berichten en plaatjes, de ander houdt een uitgebreide chatgeschiedenis bij.

Interessante tijden voor online communicatie

De telefoon is ontworpen om communicatie op lange afstand mogelijk te maken. Dankzij chat, goede kwaliteit mobiele camera’s en steeds beter mobiel internet is die focus op communicatie terug, zij het ditmaal met afbeeldingen en korte video’s. Het woord ‘selfie’ is niet voor niets opgenomen in de Dikke van Dale.

Fervente chatters beleven daarom mooie tijden. Er is een groot scala aan opties, elk met een eigen insteek voor het uitwisselen van bericht en beeld. Welke app jij kiest zou zomaar eens bepalend kunnen zijn in de strijd om de troon der chatapplicaties.

Wat is jouw favoriete chat-app?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen