Advertentie

Artikel

Google Play: voorbode van nieuwe diensten?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Een tijdje terug veranderde de naam van Android Market in Google Play. Verder was er echter weinig aan te hand, totdat we ineens een Nederlandse beschrijving voor nieuwe diensten vonden. Deze zie je wanneer je naar Google Play gaat en een app ophaalt zonder ingelogd te zijn.

Google beschrijft nu in geuren en kleuren de diensten Google Movies, Google Music en Google Books. Is de Nederlandse beschrijving bewijs voor snelle introductie van de services?

Alleen voor de VS?

Bijna een jaar geleden werden Google Movies en Google Music geïntroduceerd in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf dat moment had iTunes er een concurrent bij, maar in Europa bleef het stil. Inmiddels is de dienst ook in Frankrijk gelanceerd, maar wanneer volgen de andere landen? De beschrijving hieronder suggereert dat het web er klaar voor is.

Wat is Google Music eigenlijk?

Google Music is een muziekwinkel in de trant van iTunes. Je luistert vanuit een browser naar de muziek, waardoor je bibliotheek dus overal beschikbaar is. Voor tablets en telefoons met Android is er een speciale applicatie beschikbaar om muziek mee te luisteren. Ook je eigen liedjes (reeds gekocht of opgeslagen van cd) parkeer je gemakkelijk in de dienst: tot 20.000 nummers uit je eigen bibliotheek zijn dus ook overal toegankelijk. Gekochte muziek staat daar overigens los van.

Ongelukje? Hollanders krijgen de apps ineens te zien

Op het forum van Androidworld was onlangs te lezen dat een aantal lezers de applicaties voor boeken, films en muziek ineens op hun telefoons hadden staan. De apps leken vindbaar in Google Play, maar verdwenen snel weer uit de lijsten. Het bleek hier om een foutje van Google te gaan, wat het vermoeden versterkt dat de diensten in ontwikkeling zijn. Waarom zou Google anders het hele zwikje hebben vertaald én gepubliceerd in ‘t Nederlands?

Mais oui! In Frankrijk is het feest

Google heeft per land filmrechten nodig om de media te mogen verkopen. 5 dagen geleden was het in Frankrijk zo ver en we gaan er van uit dat er momenteel druk wordt onderhandeld in andere landen. Het zal met de andere diensten (Music & Books) niet zo’n storm lopen, want deze blijven ook in Frankrijk achter.

We verwachten dat de diensten ‘in de maak’ zijn, maar houden onze harten vast. Wellicht dat de komst van Google Drive (de online opslagdienst a la Dropbox en iCloud) iets meer licht op de zaak werpt. Wat denk jij; mogen we binnenkort eindelijk de multimediale diensten van Google verwachten?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen