Advertentie

Artikel

Haal alles uit Google Hangouts met deze 9 unieke functies

Haal alles uit Google Hangouts met deze 9 unieke functies
Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

  • Bijgewerkt:

Google Hangouts is veel meer dan alleen een gratis dienst voor videogesprekken. We presenteren negen unieke functies, waarmee je alles uit dit fantastische alternatief voor Skype te haalt!

In de arena der VoIP-programma’s is er een verhitte strijd gaande tussen Skype, Viber, LINE en Google Hangouts. Maar laatstgenoemde biedt veel meer dan alleen internetbellen en videogesprekken.

Zou ik één VoIP-app moeten kiezen, dan is dat Google Hangouts. Buiten het simpele feit dat de dienst perfect zijn basiswerkzaamheden uitvoert, ook tijdens video conferencing met tien personen, zijn het juist de details die Hangouts (nagenoeg) perfect maken.

We laten je daarom negen onbekende functies van Hangouts zien, die je Hangouts-ervaring net dat beetje extra geven.

1. Videogesprekken opslaan op YouTube

Een onbekende, maar ongelofelijk handige functie: met Hangouts On Air is het mogelijk om je videogesprekken te livestreamen op YouTube. Die gesprekken kun je later nog eens terugkijken.

Extra handig: YouTube biedt de nodige opties om te voorkomen dat iedereen zomaar toegang krijgt tot je live-uitzending. Met de juiste privacy-instellingen bereiken jouw hangouts alleen de ogen voor wie ze bedoeld zijn.

Zodra het gesprek en de live-uitzending zijn beëindigd, wordt de video automatisch opgeslagen op je YouTube-account. Ga naar je video manager op YouTube om ‘m terug te vinden.

2. Live geluidsinstellingen aanpassen

Ook erg handig voor live uitgezonden hangouts: een mengpaneel om het geluid en beeld van de verschillende deelnemers goed af te stemmen.

Vanuit dit mengpaneel schakel je microfoons en webcams in of uit. De tool is massaal omarmd door YouTubers en andere podcasters van over de hele wereld, omdat het nogal wat werk aan post-productie scheelt.

3. Beheer je Kringen om snel gesprekken te starten

Omdat Hangouts onderdeel is van het Google-ecosysteem, is de dienst uiteraard sterk verbonden met het sociale netwerk Google+. Groot voordeel is het gebruik van Kringen, wat je de nodige tijd helpt besparen.

Houd je regelmatig videoconferences met vrienden of collega’s? Maak een kring aan, zodat je in de toekomst met één klik op de kring het gesprek weer op gang brengt en je niet telkens dezelfde mensen aan het gesprek hoeft toe te voegen.

4. Uitzendingen inplannen

Google Hangouts geeft je de mogelijkheid om videogesprekken en live-uitzendingen vooraf aan te kondigen. Zo weten potentiële geïnteresseerden of gesprekspartners precies wanneer ze klaar moeten zitten!

Bij het maken van een Hangouts-oproep voeg je een beschrijving toe en vul je onder andere de aanvangstijd in. Volgers of deelnemers krijgen via Google+ een notificatie wanneer jij ze uitnodigt om deel te nemen.

5. Apps en games in Hangouts

We noemden YouTube al en Google Docs komt zo direct aan bod, maar Google Hangouts werkt ook nog eens samen met een aantal gratis applicaties van derden.

Om deze apps te gebruiken download je ze simpelweg, waarna bijbehorende pictogrammen aan de linkerkant van het scherm worden neergezet. Alle deelnemers van het videogesprek kunnen vervolgens gebruik maken van de apps.

Om wat voor apps gaat het? Denk aan Soundation (geluidsdesign), A Story Before Bed of Panoramio (visuele quiz); stuk voor stuk applicaties die je gesprekken op Hangouts flink nieuw leven inblazen.

6. Samenwerken via Hangouts en Google Docs

Omdat Hangouts deel uitmaakt van het Google-ecosysteem is vergaande samenwerking mogelijk tussen de verschillende diensten die de tech-gigant aanbiedt. Google Docs en Hangouts zijn daar samen een goed voorbeeld van.

Zo werk je dankzij de twee diensten samen met maximaal tien personen aan één of meerdere documenten, zonder dat je constant heen en weer hoeft te mailen voor overleg en wijzigingen. Ben je klaar, dan sla je het document op via Google Drive. Scheelt weer ruimte op je harde schijf.

7. Samen YouTube-video’s kijken

Samen YouTube-video’s kijken en erover discussiëren? Dat kan! Bijvoorbeeld tijdens een live-uitzending. Alle deelnemers en kijkers zien hetzelfde als wat jij ziet.

Om te voorkomen dat het een rommelig geheel wordt, is het mogelijk om de microfoons van deelnemers uit te schakelen zodra de video begint af te spelen. Om een video op te starten vul je simpelweg de titel in de zoekbalk in en voeg je het filmpje toe aan een afspeellijst.

Ben je een podcast aan het inplannen? Maak dan vooraf alvast een playlist. Zo voorkom je een hoop gedoe met achteraf monteren.

8. Bandbreedte voor Hangouts aanpassen

Laden websites veel te langzaam tijdens een hangout? Of loopt een videogesprek juist veel te haperig? Geen probleem! Om beide ongemakken te verhelpen klik je op het ontvangstsymbool boven in beeld (zie onderstaande afbeelding) om de bandbreedte die Hangouts gebruikt aan te passen.

Verminder de bandbreedte en je overige internetactiviteiten lopen een stuk vloeiender, terwijl de videokwaliteit erop achteruit gaat. Andersom geldt hetzelfde.

9. Shuffle-knop voor Hangouts-effecten

Ken je de Winks van MSN nog? Google Hangouts biedt ook de nodige animaties om je videogesprekken te verheffen tot ware kitsch. De optie in kwestie heet Google Effects en is standaard geïnstalleerd.

Wat je misschien niet wist is dat Google ook willekeurige effecten toe kan voegen aan je gesprekken. De knop daarvoor zit verstopt rechtsonder in beeld.

Dat waren onze negen tips om meer uit Hangouts te halen! Ben je ook een ervaren Hangouts-gebruiker? Deel jouw tips hieronder in de reacties!

Lees ook:

Baptiste Brassart

Baptiste Brassart

Het nieuwste van Baptiste Brassart

Editorial Richtlijnen