Advertentie

Artikel

Hands-on: Is 13 het ongeluksgetal voor FIFA?

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

  • Bijgewerkt:

De demo van Pro Evolution Soccer 2013 (PES 2013) is al een poosje beschikbaar en wij waren nogal onder de indruk. De laatste jaren leek Konami met hun game telkens het onderspit te delven tegen concurrent FIFA. Dit jaar toont PES 2013 echter zoveel verbeteringen dat het serieus een poging waagt het stokje van meest succesvolle voetbalgame over te nemen. Is FIFA 13 daarom de ongeluks-FIFA?

Op de Gamescom 2012 kregen we de kans om te gaan vergelijken. We waren onder de indruk van PES, maar wilden nu ook wel eens de nieuwe FIFA in actie zien. In deze blogpost lees je onze bevindingen na een uitgebreide hands-on met FIFA 13.

Gameplay

First Touch Control is door Electronic Arts aangekondigd als de belangrijkste vernieuwing in FIFA 13. First touch staat voor balaanname. Een hoge bal, een zachte pass over de grond, een keiharde trap; een speler neemt deze allemaal op een andere manier aan. Het is dus niet langer het geval dat wanneer de bal bij een voetballer aankomt, deze automatisch dood op de voet ligt. Direct bij het eerste balcontact merkten we al een verschil: je moet echt aandacht schenken aan het aannemen, want anders ben je de bal gewoon kwijt.

Het moge logisch zijn dat Messi de bal ietsjes makkelijker oppikt dan bijvoorbeeld Ted van de Pavert, maar ook met de kleine Argentijn ben je niet altijd verzekerd van een perfecte aanname. Dit klinkt allemaal erg lastig, maar tijdens het spelen blijkt dat het er niet veel moeilijker op is geworden. Wanneer je eenmaal met de bal gaat lopen, dan zie je wel dat deze niet langer aan je voet vastplakt. De bal stuitert soms zelfs iets te ver voor je uit waardoor de tegenstander er net tussen glipt.

Je hoeft ook niet langer dezelfde kant op te kijken als de richting waar je heen loopt. Spelers als Cristiano Ronaldo en Iniesta dribbelen af en toe zijwaarts en dat is in FIFA 13 ook mogelijk. Waar je eerder nog met de L2- of LT-knop tussen spelers zigzagde (wat totaal niet realistisch leek) schuif je nu gecontroleerd opzij om zo je tegenstander op het verkeerde been te zetten.

Al deze vernieuwingen zijn mede mogelijk door de verbeterde Player Impact Engine. De kwaliteit van deze engine laat de FIFA 12-versie er uit zien als een half product. Niet langer zien we kussende voetballers zien of spelers die onmogelijke capriolen uithalen; het contact komt waarheidsgetrouw over.

1 van de grootste kritiekpunten op FIFA 12 was de weinige variatie in aanvallen. Goals kwamen vaak op dezelfde wijze tot stand. Electronic Arts heeft de kunstmatige intelligentie van aanvallers daarom flink onder handen genomen. Je ziet direct dat ze er veel realistischer bijstaan en goed de vrije ruimte opzoeken. Het enige minpuntje is dat de aanval nu wel zo sterk lijkt dat handbaluitslagen op de loer liggen.

Spelmodi

In de voetballerij verandert er elke dag wel iets, waarom dan niet in je voetbalgame? FIFA 13 updatet elke week en houdt zo schorsingen, blessures en ander nieuws bij. Is een speler in het echte leven uit vorm, dan presteert hij ook minder in de game. Belangrijke gebeurtenissen worden zelfs besproken door de commentatoren.

Matchday is de meest up-to-date spelmodus van FIFA 13. Naast elke speler van je team zie je een rode of groene pijl, afhankelijk van hoe ze in het echte leven hebben gespeeld. Heeft Altidore een lage score maar scoort hij ineens een hattrick, dan heeft dat effect op zijn prestaties in FIFA 13. Je hoeft dus niet langer tot de winterstop-update te wachten om spelers te zien groeien. Dit geldt niet alleen op individueel niveau; het hele team kan in een goede flow zitten. Op ieder gewenst moment schakel je overigens weer terug naar de beginwaarden van de game.

Het commentaar bij de wedstrijden is gelukkig veel gevarieerder dan voorheen. We kregen op de Gamescom een herbeleving van de laatste wedstrijddag van de Premier League 2012 voorgeschoteld. De commentator was zich terdege bewust van het belang van Agüero’s 22e goal van het seizoen. Je wordt tevens op de hoogte gehouden van tussenstanden in andere wedstrijden.

De online-modus is ook uitgebreid. Tegenwoordig speel je 2 tegen 2, met een vriend aan je zijde tegen spelers wereldwijd. Er zijn ook meer prijzen te winnen; niet alleen is promotie een doel, je wilt ook een cup in je prijzenkast plaatsen. Ben je tevreden met de opstelling en tactiek van je team, dan sla je deze eenvoudig op en neem je het mee naar de volgende divisie. Speel jij met FC Barcelona en vind je het niet realistisch om tegen een ander FC Barcelona te spelen, dan geef je dat aan in de opties.

Skill Games is een modus om jouw spel te verbeteren. Door middel van verschillende uitdagingen leer je nieuwe vaardigheden aan zoals dribbelen, ontwijken en schieten. De mate van succes wordt bepaald door medailles: goud, zilver en brons. Je speelt Skill Games terwijl je aan het wachten bent tot je wedstrijd geladen is. Het is een vervanging van de klassieke arena.

Heb je op clubniveau een hoog niveau bereikt, dan ga je verder met internationale wedstrijden. Voortaan beslis jij of het Nederlands elftal de Duitsers aanpakt met 1 controlerende middenvelder en of Clasie een kans moet krijgen… of ga je toch voor wat meer ervaring? Jij bepaalt hoe Oranje voor de dag komt.

Ultimate Team heeft een metamorfose ondergaan en komt nu meer overeen met het uiterlijk van de rest van het spel. Je speelt deze modus zowel offline als online. Eventuele punten die je in FIFA 12 hebt verdiend, neem je gewoon mee naar FIFA 13.

Conclusie

De stap van FIFA 11 naar FIFA 12 was een enorme. FIFA 13 is minder revolutionair, maar het is wel degelijk een flinke verbetering ten opzichte van de vorige jaargang. Deze game voelt veel meer als een volwaardig spel aan, waar FIFA 12 wat meer op een bèta-product leek. Je merkt het direct na de aftrap: FIFA 13 is een heerlijke game, ontdaan van de vele bugs. 13 zou wel eens het geluksgetal van Electronic Arts kunnen worden.

Rutger Uittenbogaard

Rutger Uittenbogaard

Het nieuwste van Rutger Uittenbogaard

Editorial Richtlijnen