Advertentie

Artikel

Hoe gebruik je Google als persoonlijke assistent?

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Google staat bekend als de beste zoekmachine op de planeet, maar wist je dat het ook een persoonlijke assistent is? De website is een bron voor informatie op commando. Weersverwachtingen, verschillende valuta en zelfs vertalingen vraag je meteen op met simpele opdrachten.

Actieve Android-gebruikers kennen reeds de vele commando’s, omdat je deze bij je mobiele telefoon gewoon inspreekt (in dit artikel lees je meer daarover). We sommen de handigste zoekopdrachten voor je op, zodat je snel de informatie vindt die je zoekt: allemaal vanuit de zoekbalk van Google.




1. De calculator

Voor snelle berekeningen zit je bij Google goed. Typ eenvoudigweg een sommetje en de zoekmachine toont het resultaat . Gebruik een /  (slash) voor delen door en een * (sterretje) voor vermenigvuldigen. Overigens werkt het ook met de meer wetenschappelijke opgaven, zoals “e^(pi i) =


2. Het weer

Er zijn nogal wat manieren om de weersverwachting op te vragen. Je krijgt de voorspelling voor 5 dagen bij het invoeren van de volgende commando’s in combinatie met de plaatsnaam: ‘weersverwachting …’, ‘weer in …’, ‘weer…’

De laatstgenoemde opdracht is uiteraard het eenvoudigst .


3. Valuta’s omrekenen

Het omzetten van valuta’s is doodeenvoudig. Voer gewoon een hoeveelheid in met de eenheid erachter, het woordje “in” en  de eenheid waarnaartoe je het wilt omzetten.


4. Eenheden omzetten

Of het nu om kilometers, mijlen, voeten, meters of onsjes en kilo’s gaat: Google zet het allemaal voor je om. Bij het invoeren werkt de Engelse zoekopdracht het beste. Wil je bijvoorbeeld van ponden naar kilo’s rekenen dan gebruik je het beste “pounds”. Natuurlijk geldt dat ook voor “inch”, “feet”, etc. Voer de hoeveelheid en de eenheid in, gevolgd door “in” en de gewenste andere maat.


5. Bioscoopagenda

Google biedt een prachtige zoekfunctie voor de cinefiel, die je op twee manieren gebruikt. Ten eerste vul je gemakkelijk de term “films” in combinatie met een stad in om te zien wat daar draait. Dat doe je bijvoorbeeld met “films Amsterdam”, waarna je een rijtje krijgt met de films die daar draaien. Klik je op één van de films, dan zie je zelfs de tijden.


6. Definities

Heb je snel uitleg nodig bij een woord dat je niet kent? Een webdefinitie is snel gevonden en Google gebruikt hiervoor de data uit Wikipedia. “Definitie van” gevolgd door het woord in kwestie werkt erg goed en toont bovenaan de pagina de info uit de online encyclopedie.


7. Kaarten

Google Maps is uitgegroeid tot waar fenomeen en heeft reeds de overstap gemaakt naar mobiele telefoons (als navigatiesoftware). Ook op ‘t web is de kaartenfunctie uitstekend en het enige dat je hoeft in te vullen is “kaart” gevolgd door een plaatsnaam.


8. Vertalingen

Google Translate is nog zo’n service van Google die door miljoenen mensen op mobiele apparaten wordt gebruikt. Je hoeft niet eens naar de website te gaan om de dienst te gebruiken, want je vult gewoon een commando in! Typ eenvoudigweg “vertaal” + je woord, gevolgd door Spaans/Engels/Chinees/etc. en het eerste resultaat is je vertaling.


9. Bedrijven zoeken (ook wel: de Gouden-Gidsfunctie)

Misschien heb je ze ooit bij je grootouders zien liggen: die dikke gele gidsen. Informatie werd vroeger in deze boekwerken verzameld en de meeste huishoudens beschikten over het gele boek. Tegenwoordig hebben de meeste huishoudens internet, waardoor de gidsen niet meer nodig zijn. Typ het bedrijf dat je zoekt met een plaatsnaam erachter en je krijgt de resultaten met een adressenoverzicht in Google te zien.


10. Wereldtijden

Heb je even geen zin om de tijdzones van een land na te kijken? Dit is één van de weinig opdrachten die je in ‘t Engels dient in te voeren, maar het gaat lekker snel. Gebruik “time” in combinatie met een plek en je ziet meteen hoe laat het daar is.

Welke zoekopdracht gebruik jij het meeste?

Via Softonic ES (in ‘t Spaans)

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen