Advertentie

Artikel

iOS 7 vs Android 4.3: een eerlijke strijd

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Apple’s lancering van iOS 7 houdt de gemoederen nog steeds bezig. Het is niet alleen een simpele update, maar gooit de interface en gebruikservaring flink op zijn kop. iOS 7 vertoont namelijk overeenkomsten met Ice Cream Sandwich, de versie 4.0 die het Android-systeem in 2011 volledig omgooide.

De kern van iOS blijft in versie 7 hetzelfde, met een rooster van apps en mappen, maar is aangevuld met het nieuwe Control Center en de persoonlijke assistent Siri die eindelijk uit de bètafase is. Het is net wat te makkelijk om daarbij op te merken dat Apple goed heeft afgekeken bij Android; de twee besturingssystemen zijn verschillend genoeg om naast elkaar te bestaan.

iOS 7 vs Android 4.3: een eerlijke strijd

Inmiddels maken bijna alles ontwikkelaars apps voor beide platformen, dus komt de keuze tussen Android en iOS meer dan ooit aan op je persoonlijke voorkeur. Wij leggen iOS 7 en de meest recente Android-versie 4.3 naast elkaar.

Beginscherm

iOS 7

De interface van iOS 7 is een groot verschil met die van iOS 6. Het nieuwe iOS ondersteunt dynamische (parallax) achtergronden, die bewegen dankzij registraties van de ingebouwde accelerometer. Zelfgemaakte wallpapers bewegen ook enigszins mee en panoramafoto’s scrollen mee wanneer je horizontaal door je beginscherm bladert. Hoef je geen dynamische wallpapers, dan zet je die gewoon uit.

Veel aandacht bij iOS 7 gaat uit naar het ‘platte’ design van iconen en menu’s. Weg is het ‘skeuomorfische’ uiterlijk (digitaal design met het uiterlijk van echte materialen, zoals leder of hout), met als gevolg een stijlvol en elegant nieuw gezicht van iOS.

Wel gebleven is, zoals gezegd, de opzet van apps en mappen. De limiet op het aantal apps in een map is opgeheven. Heb je bijvoorbeeld een flink mobiel game-assortiment, dan kun je alle spelletjes nu kwijt in één mapje.

Mappen zijn zo ontworpen dat ze beter gebruik maken van kleinere schermen; op de iPad is er nog een hoop ongebruikte ruimte tussen de weergegeven apps.

Android

Android introduceerde in versie 4.0 (Ice Cream Sandwich) het Holo-design, om het besturingssysteem een uniform uiterlijk te geven. In versie 4.3 is dit geëvolueerd, nu steeds meer apps het Roboto-lettertype gebruiken. Vind je de stock-versie van Android saai, dan kun je altijd nog een andere launcher installeren om het uiterlijk naar jouw wensen aan te passen. Facebook Home is daar een goed voorbeeld van.

Android heeft altijd al meer opties gehad om de gebruiker zijn besturingssysteem aan te laten passen. Apps plaats je waar je maar wilt op de thuisschermen, en widgets zijn een welkome toevoeging die iOS nog altijd mist. Toegegeven, veel widgets zijn nutteloos, maar een Google Now is bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging aan je mobiele apparaat.

Android 4.3 geeft je ook de mogelijkheid om apps in mappen te plaatsen. In plaats van door meerdere pagina’s te bladeren, zet het systeem alle apps in één overzicht. Dat verhelpt het iOS-probleem van ongebruikte ruimte, maar kan als gevolg wel erg rommelig ogen. Voordeel van de oneindige aanpasbaarheid van Android is dat je zelf kan kiezen hoeveel apps je op je thuisscherm plaatst. Houd je van minimalisme, dan houd je ‘t gewoon lekker leeg.

Notificaties

iOS 7

Notificaties werden geïntroduceerd in iOS 5. Het gebruik van deze meldingen is nog steeds niet perfect uitgewerkt. Ze tonen veel informatie en de interactie met de notificaties is beperkt tot slechts het openen van bijbehorende app of het wegklikken van de melding. Afhankelijk van hoeveel je toestaat in je notificatiecentrum kan het ook snel erg vol worden.

Positief is wel de agenda in het notificatiecentrum en de mogelijkheid om je meldingen meer dan ooit aan te passen naar eigen wens. Je kiest nu tussen een overzicht van je agenda, alle recente meldingen of alleen degene die je gemist hebt. Het notificatiecentrum is beschikbaar vanaf je toegangsscherm, zodat je het met één druk op de knop en een veeg over het scherm hebt geopend.

Apple loopt nog altijd achter op het gebied van notificaties, omdat het maar weinig apps (Twitter bijvoorbeeld) hun functionaliteit volledig laat integreren in iOS.

Android

Android-notificaties bieden een fijne manier om snel in te grijpen in bijbehorende apps. De beste integratie komt uiteraard van Google-apps, maar ook social media als Twitter en Facebook hebben dit inmiddels prima voor elkaar.

Er gaan geruchten dat Android volledig open wordt en zo externe applicaties de mogelijkheid te geven om hun notificaties interactief te maken. Apparaten met Android 4.1 of hoger ondersteunen Google Now en de meldingen van de widget zijn ongelofelijk handig als je veel afspraken hebt en onderweg bent.

Android gaat duidelijk aan de leiding op het gebied van notificaties. Het is veel makkelijker om snel door berichten te bladeren en in te grijpen waar nodig, zonder dat je daarvoor een app hoeft te openen.

Snel je instellingen aanpassen

iOS 7

Toen we kennismaakten met het Control Center in de bètaversie van iOS 7 moesten we nog even wennen. Zo was het niet helemaal duidelijk waar de verschillende pictogrammen naar verwezen. Inmiddels zijn we ongelofelijk blij met het nieuwe menu. De mogelijkheden om snel vliegtuigmodus of Niet Storen aan te zetten, je camera te openen en de zaklamp aan te zetten zijn stuk voor stuk heel handig.

Wel zetten we onze vraagtekens bij de altijd aanwezige knoppen van de muziekspeler. Ook wanneer je geen muziek aan het luisteren bent neemt de muziekbediening ruimte in bij het Control Center.

Android

Bij Android 4.3 valt op dat wij het menu met snelle instellingen eigenlijk niet vaak gebruiken; daar hebben we de widget al voor. Verder zijn er de nodige overeenkomsten met Apple’s Control Center, zoals de mogelijkheid om helderheid, WiFi en beeldrotatie aan te passen.

De snelle instellingen zijn daarom een handig onderdeel van Android, maar niet per se noodzakelijk.

Veiligheid

iOS 7

De grootste nieuwe feature van iOS 7 is natuurlijk de integratie van de vingerafdrukscanner op de iPhone 5S. Voorheen ging alle beveiliging via toegangscodes en wachtwoorden. In combinatie met de Zoek mijn iPhone-app zou je zeggen dat je gegevens goed beveiligd zijn, mits je natuurlijk een gloednieuwe iPhone 5S hebt.

De vraag is natuurlijk hóe veilig de vingerafdrukscanner nu werkelijk is. Wordt de beveiliging gekraakt, dan zal Apple weer een update uit moeten brengen om de problemen te verhelpen.

Android

Android 4.3 heeft allerlei beveiligingsopties, variërend van codes en wachtwoorden tot gezichtsherkenning. Met de uitrol van Android Apparaatbeheer heb je een Zoek mijn iPhone-achtige mogelijkheid tot je beschikking om je apparaat op afstand te wissen, als ‘ie bijvoorbeeld wordt gestolen.

Kwestie van smaak

iOS 7 geeft Apple’s mobiele interface een grote visuele update plus nieuwe opties, al blijft de kern ongewijzigd. Naarmate je langer iOS 7 gebruikt kom je steeds meer kleine toevoegingen tegen, wat de ervaring voorlopig nog lekker fris en vooral béter maakt.

Android borduurt voorlopig voort op de in versie 4 geïntroduceerde revolutie en blijft zichzelf met elke nieuwe update verfijnen. Met Android 4.4 KitKat aan de horizon wordt bijvoorbeeld de integratie van Google Play weer een stukje beter.

Waar het voorheen makkelijker was om argumenten te verzinnen voor het kiezen van één van de twee besturingssystemen, bieden iOS en Android inmiddels een soortgelijke ervaring op het gebied van navigatie, snelheid en functionaliteit. De exclusieve opties van beide systemen zijn daarbij niet meer zo ingrijpend of groot dat ze doorslaggevend zijn bij een keuze.

Die keuze wordt daarom meer dan ooit een kwestie van smaak. Zowel Android als iOS bieden praktisch alles wat je nodig hebt op je smartphone of tablet.

Welke kies jij: Android of iOS?

Lees meer:

Android 4.2.2 vs iOS 7 Beta

Welke Android-versie moet ik hebben?

iOS 7 installeren op mijn iPhone en iPad: hoe doe ik dat?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen