Advertentie

Artikel

iOS 8 getest: Wat is er allemaal veranderd?

iOS 8 getest: Wat is er allemaal veranderd?
Sophie Notten

Sophie Notten

  • Bijgewerkt:

Wat is nieuw in iOS 8? Laten we eens kijken wat de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad allemaal aan voordelen biedt voor dagelijks gebruik.

De afgelopen twee maanden heb ik doorgebracht met de bètaversie van iOS 8. In mijn achterhoofd had ik al die tijd dezelfde vraag: welke van de nieuwe functies ga ik echt in het dagelijks leven gebruiken?

Nu wordt het nieuwe mobiele OS eindelijk gelanceerd voor het grote publiek; iOS 8 is te downloaden vanaf vandaag. Wat zijn de echt nuttige toevoegingen in iOS 8?

Berichten: vaarwel WhatsApp, Viber, Skype, Snapchat…

De Berichten-app is volgens Apple de meest gebruikte standaardsoftware van iOS. Tot nu toe bediende de applicatie echter slechts een gedeelte van de behoeftes van gebruikers. Voor groepschats wijken we liever uit naar WhatsApp, foto’s verstuurden we via Snapchat en voor gratis bellen viel de keuze op Viber of Skype.

Slimme zet van Apple is om met iOS 8 aan al deze behoeftes te voldoen binnen één standaardapplicatie.

Nu kun je via Berichten tekstberichten sturen, groepschats aanmaken, spraakberichten opnemen, videoberichten delen, zelfvernietigende berichten versturen, je locatie delen, audio- en video-oproepen met FaceTime lanceren en nog meer.

Gesproken berichten en video-berichten in de Berichten-app

Dat betekent dat Apple-gebruikers waarschijnlijk geen externe app meer nodig hebben om met anderen te communiceren. Eén app hebben in plaats van vier of vijf is comfortabel.

Alles wordt nu bijgehouden in één chatsessie, ook de bijlages die je uitwisselt. Tik op Details in de rechterbovenhoek om je uitgewisselde bestanden te zien. Vooral in een groepschat is deze functie extreem nuttig.

Tot slot: degenen die besluiten een nieuwe iPhone 6 Plus te kopen, vinden in de landscape-modus nu een extra kolom met contacten links en berichten rechts. Niet essentieel, wel erg handig.

iCloud Drive: Apple begrijpt eindelijk de cloud

Vanuit gebruikersoogpunt is de echte nieuwigheid van iCloud Drive de heldere structuur en eenvoud van de interface. De dienst is nu georganiseerd als daadwerkelijke virtuele harde schijf, met overzichtelijke mappenstructuur zoals je die ziet bij bijvoorbeeld Dropbox.

Die verandering is geen kleinigheid. Voorheen was iCloud een dienst die vooral buiten het zicht en de controle van de gebruiker een cloud-ruimte inrichtte en volautomatisch bestanden en gegevens daar opsloeg. Er was echter weinig mogelijkheid om daadwerkelijk rond te kijken in de cloud. Dat is nu dus anders.

De integratie van iOS 8 met OS X bevordert deze transparantie. iCloud Drive zou in deze vorm wel eens dé standaard kunnen worden voor elke Apple-gebruiker.

Handoff: het hart van Continuity

Continuity is de naam die Apple gaf aan de diepe integratie van iOS, OS X en de in 2015 te verschijnen Apple Watch.Maar wat houdt het in? Simpel: dat wanneer je meer dan één Apple-apparaat in huis hebt, ze voortdurend samenwerken.

Stel, je begint op je iPad met het schrijven van een document of het lezen van een artikel op internet, dan ga je op elk gewenst moment verder op het andere apparaat en pak je het op waar je gebleven was. En dat alles volledig automatisch.

Een ander ding dat je kunt doen met Handoff is gesprekken beantwoorden of berichten versturen en ontvangen rechtstreeks vanaf je Mac, zonder dat je je iPhone er ook maar bij hoeft te pakken. Ben je lui of juist gefocust aan het werk, dan is dit een geschenk uit de hemel.

Siri: luistert naar je

Substantiële vernieuwingen in Apple’s virtuele assistent is de hands-off spraakbesturing van je iPhone en iPad. Is je iPhone bijvoorbeeld aangesloten op een stroombron, dan hoef je alleen het commando ‘Hey Siri’ uit te spreken en je secretaresse wordt direct geactiveerd.

Het idee is vooral ontwikkeld voor wanneer je bijvoorbeeld in de auto met een iPhone aangesloten op het dashboard rondrijdt en iemand wilt bellen of juist telefoongesprekken wilt aannemen, muziek wilt afspelen of een route in wilt stellen in je TomTom. Dankzij Siri hoef je je handen hier niet meer bij te gebruiken.

Eén nadeel: Siri is nog steeds niet beschikbaar in het Nederlands.

Aangepaste toetsenborden en woordsuggesties

Het nieuwe toetsenbord van iOS 8 biedt een systeem identiek aan dat van SwiftKey Note, een handig keyboard dat suggesties geeft tijdens het typen.

Daarnaast kunnen externe ontwikkelaars nu alternatieve toetsenborden maken die je installeert en gebruikt in plaats van het standaardtoetsenbord van iOS.

Het standaardtoetsenbord van de iPhone 6 Plus biedt daarnaast extra toetsen om de snelheid van het typen verder te verhogen, te knippen, kopiëren en plakken.

Kortom, het toetsenbord doet nu goede suggesties die zich aanpassen aan de stijl waarin je tegen een specifiek persoon praat (!) (helaas nog niet in het Nederlands), nieuwe toetsenborden en maatwerk. Apple scoort ook hier punten.

Widgets en uitbreidingen: kracht en maatwerk

Sommige apps worden ontwikkeld als extensie op iOS 8. In de praktijk zijn dit instrumenten van de ene app, die je gebruikt in een andere. Bijvoorbeeld: foto’s die je maakt met de Camera-app zijn nu te bewerken met het gereedschap van populaire foto-app VSCO Cam.

Deze mogelijkheid verandert de manier waarop we omgaan met onze iPhone en iPad. We kunnen de apparaten plots veel meer dan voorheen gebruiken als computer, zonder het gebruiksgemak van een touch screen-apparaat te verliezen. Kortom: meer kracht, hetzelfde comfort.

Widgets zijn ook nieuw. Dit zijn extensies voor het notificatiecentrum, waarmee je het menu volledig naar eigen wens uitbreid. Tot dusver gebruikte ik dit notificatiecentrum amper; hooguit per ongeluk wanneer ik van boven naar beneden over mijn scherm veegde. Dankzij extensies verandert dit wellicht en geef ik de functie een nieuwe kans.

Om samen te vatten: widgets en extensies geven iOS 8 meer vermogen en maatwerk.

Nieuwe widgets toevoegen is eenvoudig

Zegene uw gezondheid!

Health is een soort controlecentrum voor alle fitness-, sport- en gezondheidsapps op de iPhone en iPad. De app verbindt alle gegevens uit externe applicaties, zoals verbrande calorieën, fysieke activiteit, voedingsstoffen en nog veel meer, en presenteert deze in grafieken per dag, week of maand om je een beeld te geven van je gezondheid, conditie en eventuele vooruitgang.

De nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn daarnaast uitgerust met een co-processor gewijd aan beweging, genaamd de M8, die ook hoogteverschil meet. De twee nieuwe telefoons van Apple zijn daarom nog effectiever in het verzamelen van gegevens, helemaal in combinatie met de nog te verschijnen Apple Watch.

Is deze Health-app nuttig? Dat hangt ervan af. Gebruik je regelmatig je gezondheidsapps, dan zeker. Voorwaarde is dat je een aantal belangrijke parameters regelmatig bijhoudt.

Het verzamelen van zoveel gegevens levert bij sommigen wellicht wat privacyvraagtekens op. Maar geloof je in de belofte dat de gegevens die Health verzamelt op geen enkele wijze worden geregistreerd buiten jouw iPhone, dan is het een uitstekend hulpmiddel op weg naar een gezond leven.

Snel antwoorden met interactieve meldingen

Sommige apps tonen notificaties boven in het scherm, dat zijn we gewend. In iOS 8 wordt het systeem uitgebreid met de mogelijkheid om direct in de notificatie te reageren op berichten. Zonder dat je daar de app ook daadwerkelijk voor hoeft te openen.

Ik vind het een geweldige functie, zeker omdat het ook werkt vanuit het vergrendelde scherm. Om te antwoorden op een bericht sleep je het naar links en tik je om te beantwoorden.

Interactieve meldingen werken zelf op je lock screen

Het gemak van deze functie ligt in het feit dat je dus niet eens een app hoeft te openen of überhaupt je telefoon hoeft te ontgrendelen om een antwoord te sturen op binnenkomende berichten.

Foto’s, camera en iCloud Photo Library

De smartphone wordt meer en meer vervanger van de digitale camera. In het geval van de iPhone is dat niet zo goed: de camera is goed, de third-party foto-apps zijn eindeloos en het OS zelf is robuust. En dat alles in een apparaatje van net iets meer dan 100 gram. Wat is er allemaal nieuw voor de ‘smartografen’ onder ons?

Het antwoord: veel. Met name de bewerkingsmogelijkheden zijn indrukwekkend.

Scheve shots rechtzetten met de camera

Dankzij iCloud worden foto’s en video’s nu georganiseerd op gebeurtenis en automatisch opgeslagen op je externe account. Die heeft nu een krachtige zoekmachine zodat je zelfs je oudste foto’s in een handomdraai terugvindt.

Mooi is ook de mogelijkheid om time-lapse video’s te schieten en slow-motion video’s tot wel 240 FPS op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. iOS 8 verrijkt én versimpelt het leven van de mobiele fotograaf.

Multitasking

Dit nieuws is vooral interessant voor iPad-bezitters. Jullie kunnen nu eindelijk twee apps tegelijk op het scherm openen. Werkt dat fijn? Dat hangt erg af van de twee apps in kwestie. Tot nu toe heb ik nog geen overtuigend bewijs gezien van dat het lekker werkt, maar ik blijf het proberen.

In potentie is het een handige functie, die echter de volle ondersteuning moet krijgen om daadwerkelijk nut te hebben.

Gezinsaccounts voor je iPhone en iPad

Met deze nieuwe functie kun je een soort familie-Apple-account aanmaken om aangeschafte apps, muziek en boeken met je gezinsleden te delen, of anderen toegang geven tot je kalender en fotoverzameling.

Zo stel je Family Sharing in

Ouders hebben daarbij de mogelijkheid om live aankopen in de iTunes Store goed te keuren van hun kroost.

Deze dienst riep bij mij de vraag op in hoeveel gezinnen daadwerkelijk de vader, de moeder en elk kind een iPhone of iPad heeft. Ik denk van niet; dat zou wel erg prijzig worden. Hoewel de functie dus zelf erg handig is, is het gebaseerd op een surrealistisch gezinsmodel.

Dubbelklikken voor je favoriete contacten

In iOS 8 kun je een lijst maken van mensen die je vaak belt of mee chat en deze toevoegen aan je favorieten. Om deze lijst te bekijken druk je tweemaal op de Home-knop van je iPhone of iPad.

Behalve je favoriete contacten vind je hier ook recent gebelde contacten. Met dit extra gemak hoef je dus niet meer telkens je telefoonboek te openen om in contact te komen met je beste vrienden. Klinkt goed!

iOS ontdekken met behulp van tips

Tot slot biedt het nieuwe mobiele OS een grappige Tips-app, waarmee je iOS 8 via kleine tips en trucs steeds beter leert kennen. Dat is erg leuk gedaan en laat ook onervaren gebruikers kennismaken met de beste opties van iOS 8.

Kortom: installeer iOS 8 nu!

Dus, is iOS 8 geslaagd of gezakt? Ik geef het een dikke voldoende. Met deze update voor iOS is Apple erin geslaagd met minimale veranderingen een al fantastisch besturingssysteem onweerstaanbaar te maken, een beetje zoals het dat deed met de overgang van OS X Lion naar Mountain Lion. Ik raad daarom alle iPhone, iPad en iPod Touch-bezitters aan iOS 8 direct te installeren om gebruik te kunnen maken van al het moois!

Sophie Notten

Sophie Notten

Het nieuwste van Sophie Notten

Editorial Richtlijnen