Advertentie

Artikel

Is er leven na Winamp? Dit zijn vijf Winamp-alternatieven voor Windows

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Winamp is overleden. Je kunt de populaire mediaspeler van weleer nog steeds gebruiken, maar sommige functies werken in de toekomst niet meer naar behoren. Winamp zal niet meer compatible zijn met toekomstige versies van Windows, Mac OS X en Android. Ook is het mogelijk dat er nieuwe audio-bestandstypen verschijnen die Winamp niet ondersteunt.

Het is onvermijdelijk: er komt een dag waarop Winamp 5.66, de laatste versie van Winamp, je niet meer groet met de beroemde slogan “Winamp, it really whips the llama’s ass”. Dit zal een zwarte dag zijn in het leven van veel muziekliefhebbers.

Welk programma vult de leegte op die Winamp achterlaat?

Winamp was compact, snel en betrouwbaar: een audiospeler in zijn puurste vorm en briljant in zijn eenvoud. De audiofanaten kleedden Winamp aan met allerhande plugins, waarmee je exotische audioformaten afspeelt of ze creëerden een draadloos audionetwerk op basis van de muziekserver ShoutCast.

Daarnaast zullen velen de creatieve Winamp-skins herinneren, echte kunstwerken op het gebied van interface-design. Ook al was de Winamp Classic-skin veruit het populairst, waren er toch een aantal skins die erbovenuit staken. Met name WeeAmp, de minisculie Winamp-skin, gooide hoge ogen. WeeAmp had namelijk alle functionaliteit in huis, zonder daarbij al te veel plaats in te nemen op je scherm.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor Winamp beschikbaar. De positie van Winamp wankelde sinds de rampzalige release van Winamp 3, welke veel kritiek kreeg vanuit de levendige Winamp-community. Ontwikkelaars roken hun kans en lanceerden een grote hoeveelheid nieuwe programma’s die (tevergeefs) een gooi deden naar de nummer één-positie in audioland. Nu is het tijd om deze alternatieven aan je voor te stellen.

De aspirant-troonopvolgers moeten wel aan een aantal eisen voldoen: in eerste plaats zouden ze even licht, snel en compact moeten zijn als Winmap. Bovendien willen veel gebruikers personalisatie-opties, compabiliteit met vrijwel alle audioformaten en de mogelijkheid om naar online radio te luisteren.

Het zal moeilijk worden voor deze programma’s om in de voetsporen te treden van Winamp. Toch is het voor muziekliefhebbers met een grote MP3-collectie de moeite waard om de Winamp-alternatieven op zijn minst een kans te geven.

foobar2000 : onafhankelijk, compact en snel

Veel gebruikers die de afgelopen jaren ontevreden waren over Winamp kozen voor foobar2000. Dit programma, ontwikkeld door voormalig Winamp-ontwikkelaar Peter Pawlowski, is een lichtgewicht audioplayer voor Windows.

foobar2000 is snel, licht en krachtig. Ook kies je uit een groot aantal plugins, brand je obscure audioformaten op cd’s toe en meer.

Het design van foobar2000 is echter niet om over naar huis te schrijven. Dat is gelukkig eenvoudig op te lossen door voor een andere skin te kiezen, zoals foo flow. Deze lichtgewicht skin verbetert de gebruikerservaring enorm.

AIMP : het professionele Winamp-alternatief uit Rusland.

AIMP lijkt erg veel op Winamp en wordt met elke nieuwe versie beter. Artem Izmaylov uit Rusland begon het project als student en het programma ontleent zijn naam aan de initialen van de ontwikkelaar.

AIMP beschikt over een eigen audiobibliotheek, ondersteunt de meeste audioformaten en speelt audiobestanden tot 250 MB direct af vanuit het RAM-geheugen. Haperingen zul je dus zelden tegenkomen.

Als je wilt dat AIMP ook qua uiterlijk meer op Winamp lijkt, dan kun je de classic AIM-skin installeren. Op dit moment staat er ook een AIMP Android-app op stapel waarmee je audio afspeelt en de pc-player van afstand bestuurt.

Clementine : audiospeler met connecties

Clementine is een moderne mediaspeler die qua uiterlijk en gebruiksgemak wezenlijk verschilt van de meeste andere players.

Clementine is verdeeld in verschillende panelen met tabbladen, playlists en de afspeelknoppen. Daarnaast verbind je de mediaspeler eenvoudig met streaming-diensten als Spotify, Groovesharke of Soundcloud.

Ook Clementine heeft een Android-app waarmee je het programma van afstand bedient. Maar wat maakt Clementine nu echt anders dan anders? Welnu, Clementine speelt zonder moeite muziekbestanden vanuit de cloud af (o.a. Dropbox, Box, Drive, or Skydrive).

XMPlay: Winamp’s kleine broertje

334 kilobytes: met die kleine hoeveelheid bytes herinnert XMPLay 3.7 aan Winamps’s eerste versie.

XMPlay bestaat als sinds 1998 en biedt uitstekende geluidskwaliteit, ondersteuning van vrijwel alle audioformaten en klassieke Winamp-skins, zoals Winamp AIMP2.

Dat is echter niet alles, want XMPlay brengt ook Winamp’s populaire feature ShoutCast Radio weer tot leven. Andere plugins zorgen voor ondersteuning van onbekende en weinig gebruikte audioformaten en het afspelen van gecomprimeerde bestanden.

MusicBee : krachtig en veelzijdig

MusicBee is een kruising tussen WinAmp en iTunes. De onaangekondigde lancering van de audiospeler in 2008 was voor velen een complete verrassing. Nu wordt het programma van ontwikkelaar Steven Mayall tot één van de belangrijkste kandidaten gerekend om Winamp op te volgen.

MusicBee heeft namelijk vele krachtige functies in huis: een cd- ripper, muziekbibliotheek, speciale party- en dream-modi en een groot aantal aanpasbare skins en plugins.

Als je Winamp’s nog steeds gebruikt en de iTunes-achtige bibliotheekfuncties niet kwijt wilt, dan is MusicBee een uitstekend alternatief.

En Spotify, Rdio en Deezer dan?

Het afspelen van fysieke audiobestanden vanaf je harde schijf wordt tegenwoordig als ouderwets gezien. Streamen is de toekomst! Oké, streamen is uiterst handig, maar niet zo charmant als het afspelen van exotische bestandstypen met extreem hoge geluidskwaliteit. De bovenstaande alternatieven brengen hommage aan de pionier der audiospelers en dat zal audiofielen van de gehele wereld altijd blijven aanspreken.

Gebruik jij Winamp of reeds een van de alternatieven?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen