Advertentie

Artikel

Je browser-identiteit verhullen: hoe werkt dat?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Websites proberen te zien welke browser jij gebruikt. Maar waarom eigenlijk? En kun je websites ook misleiden en laten denken dat je een andere browser gebruikt? Wij geven antwoord.

Hoe identificeert een website je browser?

Browsers identificeren zichzelf via een zogenaamde User-Agent, een klein stukje code met daarin de soort browser, zijn versienummer en het besturingssysteem, zo nodig aangevuld met browsertaal en geïnstalleerde extensies.

Je browser-identiteit verhullen: hoe werkt dat?

Dit is een voorbeeld van het stukje tekst dat Google Chrome op Windows 8 bijvoorbeeld gebruikt om zichzelf te beschrijven:

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/32.0.1667.0 Safari/537.36

Merk op dat, om historische en compatibiliteitsredenen, Chrome in eerste instantie wordt geïdentificeerd als Mozilla. Vervolgens worden het besturingssysteem genoemd, welke techniek de browser gebruikt en uiteindelijk de browsernaam plus versienummer.

Dit stukje informatie wordt bijvoorbeeld gebruikt door Facebook, Gmail en al die andere websites, om de interface en het design aan te passen aan jouw browser en computer.

Waarom een andere browser-identiteit aannemen?

Stel je een andere browser-identiteit in, dan worden pagina’s geladen alsof desbetreffende andere browser gebruikt. Websites ontvangen ‘verkeerde’ informatie en sturen vervolgens data terug voor de fop-browser die je pretendeert te gebruiken.

Dit proces heet in het Engels user-agent spoofing. Wat is het voordeel hiervan? Een paar voorbeelden:

  • Minder data, dus sneller pagina’s laden
  • Mobiele websites inladen op je pc
  • Oudere versies van websites openen
  • Unieke website-functies van andere browsers gebruiken
  • Advertenties verwijderen en je privacy beschermen

Een goed voorbeeld van zulke spoofing is de Chrome-extensie Old Compose, waarmee je Gmail laat denken dat je Internet Explorer 8 gebruikt en vervolgens de oude interface van de mailwebsite opent.

Hoe verander ik de User-Agent van mijn browser?

Je User-Agent aanpassen is heel erg gemakkelijk. Je hebt slechts één van de volgens extensies nodig (geschikt voor Windows, Mac en Linux), afhankelijk van welke browser je gebruikt:

De procedure is hetzelfde voor elke browser. Installeer de extensie en kies vervolgens uit het menu als welke browser jouw computer zich moet voordoen. De webpagina waarop je je op dat moment bevindt herlaadt automatisch. Soms moet je het adres even opnieuw invoeren.

Hieronder zie je User-Agent Switcher in actie voor Google News. Je ziet dat de Android-versie van de pagina simpeler in elkaar steekt en daardoor sneller wordt ingeladen.

In andere gevallen, zoals Facebook, open je mobiele versie in plaats van de desktop-versie van de website. Het voordeel daarvan? Minder advertenties en andere emoticons!

Wil je permanent overschakelen naar een andere browser-identiteit, dan doe je dat via de extensie-opties. Typ bij de Permanent Spoof List het domein van een specifieke website en kies de User-Agent, en desbetreffende pagina wordt nu altijd geopend via een andere identiteit.

Een andere optie

Een andere mogelijkheid om van User-Agent te wisselen is via de developer tools van Google Chrome en Internet Explorer. Het aantal beschikbare opties is via deze weg echter kleiner dan bij User-Agent Switcher.

Veilig en handig

Maar is het gebruik van User-Agent Switcher wel legaal? Wij hebben nog geen verhalen gehoord over mensen die geschorst werden van een website omdat zij hun browser-identiteit wilden verhullen. Een website vraagt hooguit opnieuw om je inloggegevens, omdat een plotse browser-wissel op één account geïnterpreteerd kan worden als inbraak op je account.

Hoe en waarom je van browser-identiteit wilt wisselen verschilt uiteraard per persoon. Daarom zijn wij benieuwd:

Waarom zou jij je browser-identiteit verhullen?

Oorspronkelijke artikel door Fabrizio Ferri-Benedetti.

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen