Advertentie

Artikel

Lezen op je iPad: hoe importeer ik boeken, artikelen en PDF’s?

Lezen op je iPad: hoe importeer ik boeken, artikelen en PDF’s?
Sebina Pulvirenti

Sebina Pulvirenti

  • Bijgewerkt:

De iPad is een perfect apparaat om je e-books en tijdschriften op te lezen, maar welke app gebruik je daar precies voor? Wat ons betreft zijn er drie de beste: KindleiBooks en Instapaper. In dit artikel vertellen we je hoe je deze gebruikt om boeken, tijdschriften en PDF-bestanden te lezen. Zo ga je met een volgepakte e-bibliotheek op vakantie!

Boeken voor iPad kopen en importeren met Kindle

Kindle is een ideale app als je het liefste je (Engelstalige) boeken koopt in de Amazon Store. Momenteel is Amazon niet beschikbaar in het Nederlands, maar als je op Amazon zoekt kun je in de Nederlandse taal toch ruim honderd verschillende boeken vinden.

Heb je je aangemeld bij Amazon met je inloggegevens, dan detecteert de website automatisch de apparaten waarop je de Kindle-app hebt geïnstalleerd. Als het goed is staat je iPad er dus gewoon tussen wanneer je een boek wilt kopen.

Koop het boek en binnen enkele seconden wordt het naar je geselecteerde apparaat gestuurd. Open de Kindle-app op je iPad en je hebt het geselecteerde boek voor je liggen.

ePUB en PDF importeren in iBooks met Dropbox

iBooks staat standaard geïnstalleerd op je iPad. De app is wat ons betreft ideaal om al je e-books in ePUB-formaat of PDF te organiseren in een overzichtelijke bibliotheek. Exporteren van boeken doen wij met Dropbox op onze pc of Mac. Zet je boek in je Dropbox-map en open daarna de Dropbox-app voor iPad. Daar selecteer je de opdracht ‘Open in iBooks’.

Na een paar seconden vind je het boek of de PDF terug in iBooks.

Maar welke is beter: Kindle of iBooks?

Vergelijken we Kindle en iBooks als pure e-book-reader-apps, dan hebben beide hun sterke punten. Kindle herkent meerdere bestandsformaten (behalve ePUB en PDF ook DOC, DOCX, MOBI, TXT, HTML en afbeeldingen), heeft een woordenboek en geeft je de mogelijkheid om aantekeningen te maken, zinnen te markeren en quotes te delen met anderen. Ook zie je zelfs markeringen van andere lezers in hetzelfde boek, wat lezen met Kindle een sociale bezigheid maakt.

iBooks is echter ongeëvenaard qua presentatie. De interface ziet er prachtig uit, je bibliotheek is mooi en overzichtelijk en de app geeft je de mogelijkheid om je boeken zo organiseren als jij maar wilt.

Blogartikelen offline lezen met Instapaper

Behalve boeken wil je natuurlijk ook wel eens een tijdschriftartikelen of blogartikel openslaan tijdens vakantie. Een onmisbare app daarvoor is Instapaper.

Wij zijn fervente bloglezers, maar soms zijn er zó veel interessante artikelen dat we niet aan het lezen ervan toekomen. Dus sparen we die op voor de vakantie. Instapaper is de perfecte app om ze te ordenen op onderwerp, te lezen zonder advertenties of andere afleiding en om ze altijd bij je te hebben, ook al heb je geen toegang tot internet.

Om Instapaper te gebruiken maak je een gratis account dan en download je de bookmarklet. Dat is een knop in je browser waar je, telkens wanneer je een interessant artikel ontdekt, op klikt om de pagina op te slaan op Instapaper. In de iPad-app van Instapaper zie je deze artikelen dan terug.

Zoals je ziet gebruikt Instapaper een lay-out vergelijkbaar met iBooks en Kindle, zonder banners, afbeeldingen of navigatiebalken. Interessanter nog is de optie om je artikelen te organiseren in thematische lijsten, waardoor je veel makkelijker het juiste artikel terugvindt:

Daarnaast hebben veel RSS-readers of apps als Flipboard een knop waarmee je artikelen naar Instapaper verstuurt, wat de app nog praktischer maakt als opslagplaats voor alle interessante artikelen die je tegenkomt.

Conclusies

Met deze tips hopen we dat je goed voorbereid de zon opzoekt, om in de zomermaanden (of juist de droevige herfstmaanden) een flinke inhaalslag te maken van achterstallig leeswerk. Of je nu romans, essays, strips, reisgidsen of Softonic-blogartikelen gaat lezen; met je iPad en de juiste apps zit je in ieder geval goed.

Hoe lees jij je e-books?

Sebina Pulvirenti

Sebina Pulvirenti

Het nieuwste van Sebina Pulvirenti

Editorial Richtlijnen