Advertentie

Artikel

Mac OS X 10.9 Mavericks: de beste nieuwe functies

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Hoewel het geen revolutionaire veranderingen toebrengt aan OS X, heeft het nieuwe Mavericks een aantal interessante nieuwe features in huis. Wij gingen aan de slag met de update voor het populaire besturingssysteem en zetten de belangrijkste toevoegingen op een rij.

Geen katachtigen meer in de naam van OS X 10.9. De update, onthuld op WWDC 2013, brengt vernieuwingen in de Finder, Safari, Calendar, iBooks en meer. Mavericks waarborgt daarnaast je online veiligheid via iCloud Keychain én houdt een oogje op het energieverbruik van je computer of laptop.

Mac OS X 10.9 Mavericks: de beste nieuwe functies

Finder Tabs

Finder ondersteunt vanaf nu eindelijk tabbladen. Voorheen moest je verschillende vensters openen om meerdere mappen tegelijk te openen in Finder; nu bekijk je dus je applicaties, films, foto’s enzovoorts tegelijk via een reeks handige tabs. Je wijst een categorie toe per tabblad, waardoor navigatie nog sneller en makkelijker wordt.

Finder Tabs

Het grootste voordeel is echter dat je makkelijker dan ooit bestanden van de ene naar de andere plek verplaatst, door ze van tab A naar tab B te slepen. Wil je nog meer overzicht? Open dan de Finder op je volledige scherm. Heb je alsnog een paar verschillende Finder-vensters openstaan? Met één klik voeg je die samen in één hoofdvenster, opgedeeld in tabbladen.

Tags

Ook nieuw in Finder is de mogelijkheid om tags aan bestanden toe te voegen, wat weer handig is bij het organiseren van je bestanden. De tag-knop boven in beeld helpt je nieuwe tags te maken of bestaande tags aan te passen. Alle tags komen uiteindelijk terug in de linkerzijbalk in Finder, zodat je snel al je getagde bestanden terugvindt. Ook zoeken naar tags doe je via Finder.tags while saving

Het mooiste aan de tags is dat ze ook buiten Finder bestaan. Sla een simpel tekstdocumentje of foto op en je voegt behalve een naam ook direct een tag toe. Ook werken tags voor je bestanden op iCloud, zodat je via Finder direct zoekt op je harde schijf en tussen je online opgeslagen bestanden.

Safari

Safari heeft een aantal technische upgrades gekregen, waaronder Fast Start en Nitro Tiered JIT. Die namen zeggen je misschien niet veel, maar Apple claimt dat beide technieken de browser sneller en zuiniger qua energieverbruik maken. Tijdens onze tests merkten we echter geen grote verschillen.Safari changes

Aan het oppervlak van de browser is ook een en ander toegevoegd. Ten eerste zie je bij het opstarten of het openen van een nieuw tabblad een overzicht van Top Sites, met je veelbezochte en favoriete webpagina’s. Hoewel dat op zich niet nieuws is, beheer je dit overzicht veel sneller en gemakkelijker dan voorheen.

De zijbalk van Safari toont nu een leeslijst, bladwijzers en gedeelde links. Vooral die laatste toevoeging is handig, omdat het je een handig overzicht van websites geeft die jouw contacten op bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter hebben gedeeld. Plus bijbehorende tweet of bericht voor de nodige context. Het handige is vooral dat je niet meer naar desbetreffende social media-pagina’s hoeft te surfen om alsnog op de hoogte te blijven van wat je collega’s en vrienden te melden hebben.

iCloud Sleutelhanger

Hoe meer je surft op het web, hoe meer accounts je aanmaakt bij verschillende websites. Daarom is er iCloud Sleutelhanger, een programma à la PasswordBox dat al je online gebruikersnamen en wachtwoorden versleuteld bewaart. Het woordje iCloud in de naam betekent dat deze wachtwoorden ook bruikbaar zijn op je iPhone of iPad, zodat je nooit meer tientallen losse wachtwoorden hoeft te onthouden.keychain suggestion

Daarnaast suggereert iCloud Sleutelhanger nieuwe, moeilijk te kraken wachtwoorden voor websites met jouw persoonlijke gegevens. De 256-bit encryptie van de dienst klinkt veilig, maar geen enkel stukje software is uiteraard honder procent hacker-proof. Wellicht dat Apple in de toekomst nog tweestapsauthenticatie toevoegt voor extra beveiliging. Desondanks is iCloud Sleutelhanger een erg handige functie die voorkomt dat je tientallen wachtwoorden moet onthouden en intypen.

Lees iBooks op je Mac

iBooks kennen we natuurlijk van iOS. Nu is de e-bibliotheek ook beschikbaar op je Mac, zodat je ook al je boeken op een groot scherm kunt lezen. Wil je dat wel? Waarschijnlijk niet per se, tenzij je student of wetenschapper bent en veel artikelen en boeken moet doorspitten terwijl je werkt aan een essay. iCloud onthoudt overigens altijd bij welke pagina je bent gebleven, zodat je gemakkelijk schakelt tussen iPhone, Mac en iPad met hetzelfde boek.

Notificaties

Mavericks verbetert het notificatiesysteem van Mac OS X. Zo zie je nu updates van specifieke apps zonder deze apps te hoeven openen en toont het systeem nu notificaties op je scherm, ook al is de computer vergrendeld. In het notificatiecentrum zie je updates van je mail, Facetime en vaakbezochte websites.

Standaard worden notificaties in de rechterbovenhoek van je scherm weergegeven met simpele headline, een korte samenvatting plus pictogram van de bijbehorende app. Voordeel is dat je nu direct kunt reageren op notificaties zonder daarvoor bijbehorende app te hoeven openen. notifications

Maps

Maps is ook een app die de sprong van iOS naar OS X maakt. De kaartendienst behoudt grotendeels de functies van zijn mobiele broertje, met bijvoorbeeld standaard-, sattelliet- en hybride weergaves. De laatste twee vragen meer van de rekenkracht van je systeem en internetverbinding, waardoor het laden net wat langer kan duren. Handig zijn de bladwijzers en vooral de live verkeersupdates.

apple maps

Hoewel het leuk is dat Apple nu een eigen kaartendienst in Mavericks heeft gebouwd, verbleekt het bij grote concurrent Google Maps. Laatstgenoemde geeft bijvoorbeeld veel duidelijkere instructies terwijl je reist, met snelle updates van je route. Wél heel fijn is dat Apple Maps synchroniseert tussen OS X en iOS. Dat betekent dat je op je MacBook een uitgebreide route uitstippelt en die vervolgens opent op je iPhone, die je weer gebruikt als navigator tijdens het rijden.

Calendar

calendar

De Calendar-app heeft een nieuw uiterlijk, nieuwe weergaves en een aantal nieuwe features. Ten eerste scroll je nu oneindig van datum naar datum, van week naar week en van maand naar maand. Calendar synchroniseert daarnaast met andere apps, zoals Facebook, en voegt daar bijvoorbeeld de reistijd naar bijbehorende locatie aan toe.

Beweeg met je muis over een event en Calendar geeft je een weerbericht plus routebeschrijving. In deze weergave zie je zelfs dichtbijzijnde adressen, voor wanneer je bijvoorbeeld snel een restaurant zoekt in de buurt van de locatie waar je moet zijn. Ben je veel op weg voor werk, dan zijn deze updates voor Calendar ongelofelijk handig.

Er is meer

Dit zijn slechts de prominente veranderingen in OS X 10.9 Mavericks. Onder de motorkap is er ook een en ander veranderd bij het besturingssysteem, wat de stabiliteit en het energieverbruik ten goede moet komen, en de ondersteuning voor meerdere beeldschermen is een stuk verbeterd. Wil je meer weten over Mavericks? Lees dan een van de volgende artikelen:

Apple’s Mac OS X 10.9 Mavericks: alle nieuwe features op een rij

Mac OS X 10.9 Mavericks preview: onze eerste indruk

Apple presenteert OS X 10.9 Mavericks op WWDC

Ga jij updaten naar Mac OS X 10.9 Mavericks?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen