Advertentie

Artikel

Mac OS X Yosemite: design en functionaliteit

Mac OS X Yosemite: design en functionaliteit
Niek Leermakers

Niek Leermakers

  • Bijgewerkt:

Onlangs presenteerde Apple het nieuwe Mac-besturingssysteem OS X Yosemite. De update naar versie 10.10 brengt design en functionaliteit van Mac en iOS dichter bij elkaar. Wij hebben het nieuwe OS X nader bekeken.

De nieuwste versie van OS X, vernoemd naar het Yosemite National Park in California, belichaamt volgens Apple de kracht en schoonheid van Mac OS X. Er is in ieder geval nogal wat verandert. Een nieuwe menubalk, een nieuw lettertype, een nieuw uiterlijk; Apple’s nieuwe besturingssysteem heeft veel weg van iOS 7.

Dock: transparant en plat

De immer aanwezige Dock van OS X had al jaren een zelfde design, maar ondergaat in Yosemite een flinke metamorfose.

Oude Dock in OS X Mavericks.

Waar de Dock is OS X Mavericks en eerdere versies nog een driedimensionale look had, heeft de startbalk van Yosemite een semi-transparant ontwerp met platte app-symbolen.

Nieuwe Dock in OS X Yosemite.

Apple let ook op de details. Zo is de witte vlek onder het icoon van een geopend programma vervangen door een elegante zwarte punt.

Het symbool van een actieve app voor (links) en na (rechts) de makeover.

De mooiste prullenbak ooit

Ook de goede oude prullenmand heeft een nieuw jasje gekregen. Van het metalen gaas in voorgaande OS X-versies naar een glazen sculptuur; dit is zonder twijfel de mooiste digitale prullenbak die de wereld ooit heeft gezien.

De prullenbak in OS X voor (links) en na (rechts).

Menubalk: minimalistisch en geïntegreerd

De nieuwe menuknoppen in OS X Yosemite.

Daarnaast zijn de menubalken in alle vensters aangepakt. De drie knoppen voor het minimaliseren, vergroten en sluiten van een app behouden hun kleur, maar hebben nu ook een modern, plat design. Maar er is meer dan alleen design. De groene zoomknop neemt nu namelijk de functie van de losse full-screen-knop over, die traditioneel in de rechterbovenhoek van een venster was geplaatst.

De full-screen-knop van OS X Mavericks is afgeschaft.

Berichtencentrum: multifunctioneel

Het berichtencentrum heeft in OS X Yosemite meer dan alleen een nieuw likje verf gekregen. Het donkergekleurde berichtenmenu aan de rechterkant van het scherm toont naast nieuwe updates ook een overzicht van de dag. Net als in iOS, verzamelt het zo informatie over het weer, geeft het agenda-items weer en bereidt het je zo voor op een productieve werkdag.

De grootste verrassing zijn widgets, waarmee je her berichtencentrum van OS X Yosemite meer functionaliteit geeft middels kleine programma’s. Apple zelf levert widgets voor het weer, een wereldklok, beurskoersen, een rekenmachine en snelle toegang tot LinkedIn, Twitter en Facebook. Ook iMessages ontvangen en versturen kan direct vanuit het berichtencentrum.

Push-notificaties: dezelfde inhoud, nieuw design

Berichten in OS X Yosemite.

De inhoud van de kleine pop-up-berichten in OS X is nauwelijks veranderd. Wel is het nieuwe platte design ook hier duidelijk zichtbaar. Daar en in de uitrolmenu’s aan de bovenzijde van het scherm zie je een nieuw lettertype en transparantie van vensters en menuschermen.

Semi-transparante menu’s in OS X Yosemite.

Spotlight: groter en beter

De grootste inhoudelijke vooruitgang van OS X Yosemite vinden we waarschijnlijk in de ingebouwde zoekmachine Spotlight. Was Spotlight in OS X Mavericks nog beperkt tot het indexeren van documenten, contactpersonen en agenda-items op de computer zelf; in OS X Yosemite speurt het ook het internet af à la Mac-zoekmachine Alfred. Je vindt in Spotlight nu zoekresultaten van, onder andere, Bing en Wikipedia.

Spotlight in OS X Yosemite.

Systeemvoorkeuren: zoals altijd, maar dan mooier

Qua systeeminstellingen is er weinig veranderd in OS X Yosemite. Het menu was altijd al gestructureerd en helder; Yosemite voegt daar enkel een ietwat nieuw design aan toe.

OS X Yosemite: meer dan alleen een lust voor het oog

Hoewel vooral het nieuwe uiterlijk van OS X Yosemite de aandacht trekt, is versie 10.10 van Apple’s besturingssysteem meer dan alleen een design-wijziging. Apple heeft hard gewerkt om de werelden van Mac, iPhone en iPad dichter bij elkaar te brengen. Behalve een uniform ontwerp, brengen OS X 10.10 en iOS 8 nieuwe functies die een naadloze synchronisatie tussen de apparaten bieden.

Apple mikt zo op continuïteit van hun drie populairste apparaten, waar het ideale toekomstbeeld er ongeveer zo uitziet: de iPhone voor onderweg, de Mac als desktop en de iPad voor op de bank. En iCloud om ervoor te zorgen dat al je gegevens op alle apparaten tegelijk beschikbaar zijn.

Lees ook:

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Het nieuwste van Niek Leermakers

Editorial Richtlijnen