Advertentie

Artikel

MWC 2013, dag 1: mobiele besturingssystemen

Merijn de Boer

Merijn de Boer

  • Bijgewerkt:

Vandaag bezochten we de eerste dag van het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Als softwareplatform mag Softonic natuurlijk niet ontbreken op dit evenement waar de laatste innovaties op app-gebied worden getoond.

Om de week zo efficiënt mogelijk in te delen hebben wij gekozen om elke dag een ander onderdeel van het MWC te belichten. Vandaag richten we ons vooral op de nieuwe besturingssystemen die op het congres te zien zijn. Dinsdag kijken we naar de meest innovatieve applicaties en app-bouwers, en woensdag is speciaal voor games. Op donderdag, de laatste dag van de beurs, richten we ons op beveiliging. Zo krijg je een overzicht van de laatste tips, trends en updates in de mobiele wereld.

Op dag 1 van het Mobile World Congress zijn we op zoek gegaan naar de verschillen tussen twee nieuwe besturingssystemen op mobiele telefoons en tablets: Ubuntu en Firefox OS.

We kregen uitgebreide demonstraties voorgeschoteld, waarin Canonical en Mozilla vriendelijk voor de camera vertelden hoe de systemen werken en wat de potentie is voor de markt. Ubuntu richt zich op gebruiksvriendelijkheid en een echte computerervaring op tablets en Firefox OS is weer heel erg gericht op het leveren van een volledige smartphone-ervaring op telefoons tot maximaal 100 euro.

Beide besturingssystemen maakten een sterke indruk en lijken klaar voor de markt. Wat zijn de hoogtepunten per systeem?

Ubuntu


Tijdens een mooie demonstratie werden ons de 5 hoogtepunten van Ubuntu voor tablets op een presenteerblaadje aangereikt.

  1. Geen knoppen, alle besturing verloopt vanuit het aanraken van schermranden. Zelfs in het donker is het hierdoor mogelijk om je openstaande apps te vinden, of om apps te openen. Veeg je op de rechterkant van het scherm (naar binnen toe) dan zie je openstaande apps, veeg je van links naar binnen toe dan zie je een soort dock met al je applicaties. Een lange veeg van links naar binnen toe toont het hoofdscherm.
  2. Meerdere gebruikers op een apparaat. Dankzij de beveiliging die is ingebouwd in elke versie van Ubuntu, switch je gemakkelijk tussen gebruikers, elk met een eigen achtergrond en eigen instellingen.
  3. De derde reden die Canonical noemt is het hoofdscherm; hier vind je meteen content, zonder allerlei apps te hoeven starten. Je hebt bijvoorbeeld het deel ‘People’ waar je meteen contact op kunt nemen met vrienden via de aangesloten sociale netwerken en een ander veld waar je gewoon video’s, muziek en applicaties kan vinden door ernaar te zoeken. Het is niet nodig om speciale programma’s of app stores te openen voor het vinden van content. Ook Ubuntu’s eigen winkel behoort tot de bronnen waaruit je resultaten krijgt met media, direct op het hoofdscherm.
  4. Multitasking. In Ubuntu voor tablets open je apps naast elkaar, maar dat is niet alles. Het is letterlijk mogelijk om 1 applicatie te draaien, terwijl je een andere ernaast in hetzelfde scherm opent. Dit is op Androidtablets en iPads niet mogelijk. Het valt overigens op dat er 2 soorten programma’s draaien op Ubuntu voor tablets: ‘native apps’ (speciaal gemaakt voor mobiele apparaten) en ‘web apps’ (miniversies van websites). Dankzij multitasking heb je zowel de browser als Facebook open, zodat je info uit de browser gemakkelijk knipt en plakt in Facebook (of andere programma’s).
  5. Contextgevoelige functies bij activiteiten. Ubuntu voor tablets heeft een redelijke unieke functie aan boord, die je snel doet werken en bovendien drukke interfaces voorkomt. Open je bijvoorbeeld een foto, dan is het mogelijk om met het toetsenbord (of via spraakbesturing) ‘crop’ in te voeren, met de hulp van een zoekbalk. Functies verschillen per programma en je krijgt dus geen talloze knoppen in elk scherm te zien.

Firefox


Firefox OS hebben we vorig jaar al even mogen aanschouwen, onder de codenaam Boot to Gecko. We moesten er nu even op wachten, maar ineens stond ie er: Lukas Adamski, vice president Firefox OS engineering. We kregen een uitgebreide tour van Lukas, die ons een besturingssysteem liet zien dat erg op iOS en Android lijkt. Zo is er een notificatiescherm dat je opent door met een vinger vanaf de bovenkant naar beneden te vegen en zien de icoontjes er uit als op een iPhone of Androidtoestel.

Verder zijn apps uiteraard te downloaden vanuit een digitale winkel; marketplace, al ondersteunt Firefox OS ook andere bronnen. Dit is interessant voor websites zoals Softonic, want het betekent dat je in de toekomst ook gewoon volledige games en apps bij ons kunt ophalen voor het OS. Ontwikkelaars mogen hun applicaties plaatsen waar ze willen op ‘t web.

De demonstratie die we kregen betrof een versie geïnstalleerd op een goedkoop ogende telefoon van ZTE (een chinees merk) en het is dan ook de bedoeling dat het systeem wordt geleverd op toestellen van 100 euro of minder. Dat is goed nieuws voor iedereen die een smartphone wil maar geen honderden euro’s wil uitgeven.

Firefox OS oogt als een volwassen besturingssysteem, maar is vooralsnog alleen aangekondigd voor Latijns-Amerika en Polen (in 2013). Wat vinden jullie ervan: een mooi besturingssysteem?

We sloten vandaag af met een bezoek aan een seminar over mobiele innovatie. Met de hoeveelheid apps die tegenwoordig de markt op geslingerd wordt, is het steeds lastiger om vernieuwend te zijn. Wie zijn de vernieuwers in de app-wereld en wat vinden zij van de huidige software-ontwikkelingen? In de post van morgen, die over apps gaat, komen wij hier nog uitgebreid op terug. Wel werd vandaag al duidelijk dat zelfs de meest innovatieve geesten van deze industrie zich momenteel nog volledig richten op Android en iOS. Alle aanwezige sprekers en panelleden spraken wel de hoop uit in de nabije toekomst ook grootschalig voor andere besturingssystemen te kunnen produceren.

Houd ons blog in de gaten voor de laatste informatie over het Mobile World Congress 2013. Specifieke vragen voor de Softonic-redacteuren? Stel ze hier of via Twitter of Facebook.

Sophie Notten werkte mee aan dit artikel.

Merijn de Boer

Merijn de Boer

Het nieuwste van Merijn de Boer

Editorial Richtlijnen