Advertentie

Artikel

OS X Yosemite en iOS 8: Apple als perfectionistische copycat

OS X Yosemite en iOS 8: Apple als perfectionistische copycat
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

Vele nieuwe applicaties en functies van OS 10.10 Yosemite en iOS 8 zijn (op zijn minst) geïnspireerd door andere software. Geloof je ons niet? We vergelijken aantal nieuwe functies van de nieuwste Apple-software met bestaande programma’s.

Zelden heeft Apple zelf iets uitgevonden. De specialiteit van het bedrijf lag altijd al elders: inzien welke uitvindingen de grootste mogelijkheden hebben, ze toe-eigenen en vervolgens onweerstaanbaar populair maken.

Een voorbeeld? De muis. Xerox had het apparaatje uitgevonden, maar Steve Jobs besefte hoeveel potentie de muis had. Gevolg: het werd het meest gebruikte apparaat in de geschiedenis van de computer.

Hetzelfde geldt voor de gebruikersinterface van het Macintosh-systeem: uitgevonden door Xerox. Of de iPod. Was het de eerste mp3-speler? Absoluut niet, maar wel de eerste die zo goed aansloeg bij het grote publiek dat de merknaam uitgroeide tot een begrip.

Gaan we uit van het gezegde ‘beter goed gejat, dan slecht verzonnen’, dan is Apple geniaal. Dat beeld werd weer eens bevestigd tijdens WWDC 2014, waar het bedrijf in een persconferentie OS X 10.10 Yosemite en iOS 8 uit de doeken deed.

Beide nieuwe besturingssystemen van Apple bevatten veel ideeën en concepten die zijn ‘geleend’ van bestaande applicaties. Zien is geloven.

Spotlight en Alfred

Alfred is een alternatief voor Spotlight dat een paar jaar geleden werd gelanceerd en sindsdien permanent verblijft in de top downloads van de Mac App Store. Het belangrijkste kenmerk is dat, in aanvulling op het zoeken op je Mac, ook wordt gezocht op het web. Alfred is, kortom, een complete zoekmachine die perfect geïntegreerd is met je systeem.

Dat is exact wat OS X 10.10 Yosemite’s Spotlight ook is. Spotlight is echter net even rijker, net even completer dan Alfred (denk aan previews van zoekresultaten), maar haalt duidelijk zijn inspiratie bij de populaire butler vandaan.

Mail en Mailbox

Mailbox is een e-mail-app die het licht zag in april 2013 en destijds het nieuws domineerde. De app introduceerde een nieuwe manier om inkomende mail te beheren en om te zetten in to-do-lijsten.

Door simpelweg over je scherm te vegen archiveerde, verwijderde en bewaarde je mails, of voegde je ze toe aan een lijst van later te lezen berichten. De app werkte en werkt comfortabel; zo comfortabel dat dezelfde functionaliteit wordt geïntroduceerde in de Mail-app van iOS 8. Succes verzekerd.

SwiftKey en het nieuwe touch-toetsenbord van iOS 8

iOS ontbeerde altijd een slim toetsenbord dat voorspellingen deed voor wat je heel misschien wel eens zou kunnen gaan typen. Een toetsenbord à la SwiftKey Note dus; een app die woorden suggereert terwijl je typt, dankzij een verbazingwekkend algoritme.

In Cupertino was men blijkbaar onder de indruk van het idee, dus werd dezelfde functie toegevoegd aan het standaard toetsenbord van iOS 8.

Snapchat, WhatsApp en Berichten

De nieuwe Berichten-app voor iOS 8 is een zeer complete plek voor al je communicatie, maar de opties die het biedt zijn niet bepaald nieuw.

De videoberichten, audioberichten, simpele geolocatie en de rest… in feite zijn alle opties geleende van de grote namen in de App Store: WhatsApp, WeChat, LINE en Snapchat. Kortom: niets nieuws, maar een combinatie van alle beste ideeën in de industrie, samengevoegd in één super-app.

iCloud en Dropbox

Apple heeft altijd wel enig succes gehad met iCloud, maar tot een doorbraak leidde het nooit. Veel gebruikers begrepen nooit echt hoe het werkte, omdat de cloud-dienst net even anders was dan zijn concurrenten.

In OS X 10.10 Yosemite heeft Apple echter goed gekeken naar Dropbox en iCloud omgevormd tot quasi-kloon met mappen die je beheert via dé standaardapplicatie van OS X: Finder.


Kopïeren? Ja, maar met stijl

In overeenstemming met de geschiedenis, blijft Apple anno 2014 de planeet afzoeken naar goede ideeën. Om ze net even wat beter toe te passen binnen het eigen systeem op de Max en iPhone. Is dat aanvaardbaar? Moeilijk te zeggen. Wij als gebruikers profiteren er echter alleen maar van!

Lees ook:

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini

Editorial Richtlijnen