Advertentie

Artikel

Snoer je smartphone de mond en word gelukkiger

Snoer je smartphone de mond en word gelukkiger
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Mijn telefoon is misschien wel té slim. Ik raakte al vrij snel overweldigd door de voortdurende meldingen. Dus besloot ik mijn telefoon de mond te snoeren en nu ben ik veel gelukkiger. Hieronder vertel ik dat voor elkaar kreeg.

Ik heb een goede relatie met technologie, maar het stoort me dat het eigenlijk mijn hele leven beheerst. Vier jaar geleden kocht ik een Android-telefoon en de keren dat ik helemaal offline wilde gaan zijn sindsdien gestegen. Op een dag had ik er genoeg van en besloot ik de overkill aan informatie te eindigen.

Toen ik op een dag tien minuten door mijn pictogrammen zat te scrollen zonder ook maar een enkele app te openen, was het mooi geweest. Ik bleef naar de icoontjes staren, in de hoop dat ik een melding van een sociaal netwerk kreeg, een e-mail, of een tekstbericht. Ik voelde me verslaafd.

Maar mobiel cold turkey gaan is niet zo eenvoudig als het klinkt. Sommige van mijn collega’s probeerden het al. Ze gingen eenvoudige mobiele telefoons gebruiken (“dumbphones”, aldus mijn collega Christina) en zegden hun data-abonnement op. Maar vroeger of later keerden ze allemaal weer terug naar de smartphone. Ik denk dat ik weet waarom: ze wilden veel te radicaal afkicken.

Smartphone of dumbphone?

Ik wilde alle technologische voordelen niet volledig afzweren, dus het was duidelijk dat ik mijn Android niet aan de kant zou zetten. Ik had al eerder een simpel telefoontje gekocht en dat werkte niet. Die fout zou ik niet nog een keer maken.

Smartphones zijn immers behoorlijk nuttig. Als ik de weg kwijt raak, vind ik die terug met de kaart op mijn telefoon. Ook heb ik op mijn telefoon toegang tot belangrijke documenten. Dat gaat je niet lukken met een oude Nokia.

Zelfs zonder een internetverbinding is een smartphone meer dan een simpele telefoon. Het scherm is groter en beter leesbaar, de camera is beter en je kunt je contacten eenvoudiger beheren. Ook kun je er allerlei soorten bestanden op kwijt, iets dat bijvoorbeeld niet mogelijk was op mijn oude Motorola RAZR.

Zo versimpel je je Android-telefoon in drie stappen

Ik wilde bepaalde beperkingen opleggen aan mijn smartphone, maar geen handige functies kwijtraken. Omdat ik de gebruikerservaring van Android en de beschikbare apps erg prettig vind, wilde ik het besturingssysteem niet vervangen door een primitiever systeem. Wat ik wel deed, was het verwijderen van verslavende apps.

1. Verwijder de sociale apps en klassieke mail

Deze apps slokken het meeste van je tijd en aandacht op. Ik verwijderde Facebook en Twitter, mijn twee grootste verslavingen, en schakelde Gmail uit. Door deze drie apps weg te gooien, verwijderde ik 80% van mijn mobiele afleiding. Ook verwijderde ik BaconReader, de app waarmee ik nieuws lees op Reddit.

In Android 4 of hoger is Gmail een standaard-app die je niet kunt verwijderen, alleen uitschakelen.

Ieder heeft zo zijn eigen digitale verslavingen. Zelf verwijderde ik mijn sociale netwerken en nieuwsbronnen, omdat die me teveel tijd kosten. Instagram verwijderde ik bijvoorbeeld niet, want dat gebruik ik maar weinig. Maar als je van jezelf weet dat je urenlang naar foto’s van hamburgers en selfies van vrienden zit te kijken, dan kun je deze app maar beter wel in de prullenbak gooien.

Gmail verving ik door de nieuwe Google-app Inbox by Gmail. Doordat deze app je mail onderverdeelt in groepen, krijg je veel minder meldingen. Hopelijk komen er in de toekomst meer van dit soort apps.

2. Vereenvoudig je hoofdscherm

Met de tweede stap was ik sneller klaar. Ik maakte het beginscherm van mijn telefoon rustiger en eenvoudiger door er nog maar vier iconen op te laten staan: de telefoon, sms, Google Maps en de camera. Met de eerste twee kan ik onder alle omstandigheden, of ik nou een internetverbinding heb of niet, communiceren en de laatste twee vind ik de meest nuttige functies op mijn Nexus 4.

Het hoofdscherm van mijn Nexus 4, voor en na het opschonen van de pictogrammen.

Ik liet drie widgets staan op mijn hoofdscherm: de klok, de weersverwachting en de energy bar. Zo kan ik snel mijn dataverbinding uitschakelen wanneer ik dat wil.

3. Blokkeer meldingen van andere apps

Tot slot blokkeerde ik de meldingen van sommige apps. In Android 5.0 Lollipop ga je hiervoor naar Instellingen > Geluiden en meldingen. Van hieruit kun je de meldingen van welke app dan ook uitschakelen.

In Android 5.0 kun je meldingen voor elke geïnstalleerde app uitschakelen of wijzigen.

In Android 4 is de procedure wat omslachtiger. Je gaat naar Instellingen > Apps en schakelt de melding op het tabblad van de app uit.

De traditionele methode om alle meldingen van een app stop te zetten.

Een andere handige optie in Lollipop is de stille modus. Als ik hierin kies voor een minimaal volume, dan krijg ik alleen de meldingen te horen die ik prioriteit heb gegeven, in mijn geval gesprekken en sms’jes. Verder is het heerlijk stil.

In de stille modus hoor je alleen belangrijke meldingen.

Na het uitschakelen van meldingen is mijn telefoon heerlijk stil, en ik kan nog steeds mijn apps raadplegen als ik dat wil.

Mijn telefoon werd niet alleen rustiger, ikzelf ook

Na dit proces werd mijn smartphone geen dumbphone, maar eerder een stille telefoon. Alle “slimme” zaken werken nog steeds en alles wat voor afleiding kon zorgen, heb ik nog geen moment gemist.

Apps strijden fel om onze aandacht en de enige manier om hier orde in aan te brengen is je besturingssysteem. Google en Apple besteden al aandacht aan een betere controle van de meldingen, maar soms is dit niet genoeg en is het aan jou de taak om de meest verslavende en lawaaierige apps uit te schakelen.

Lees ook hoe ik mijn Android-telefoon oma-proof maakte.

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen