Advertentie

Artikel

Software-clinic: Hoe haal ik verwijderde foto’s op mijn telefoon terug?

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Hallo Fabrizio,

Gisteren heb ik mijn telefoon op mijn computer aangesloten om foto’s over te zetten, maar opeens waren ze bijna allemaal gewist. Ik heb niets gedaan, alleen gekeken, maar ze waren plots nergens meer te vinden; niet in de prullenbak van mijn computer en niet op mijn telefoon. Mij werd aangeraden op Google te kijken, maar ik zag niets. De telefoon is een LG zonder SD-kaart om dingen op te slaan. Ik las ook iets over Android opnieuw installeren, maar ik ben bang dat ik het daarmee nog erger maak. Ik móet die foto’s terugkrijgen, een aantal foto’s zijn zeer belangrijk voor me.

Maria

Hallo Maria:

Het is mogelijk om de meeste, zo niet alle foto’s te herstellen. Wanneer het besturingssysteem (of het nou Windows of Android is) bestanden verwijdert, verdwijnen ze niet meteen, maar wordt de harde schijfruimte gemarkeerd als ‘beschikbaar’. Heb je dus nog geen nieuwe bestanden op je apparaat gezet, dan is de kans groot dat al je foto’s nog ergens bestaan; je hoeft alleen de gegevens te vinden om de JPG-bestanden (afbeeldingen) te herstellen. Daarvoor heb je speciale programma’s nodig.

Mobiele foto’s herstellen met Recuva

Draait je telefoon Android 4.0 of lager (daar kom je zo achter), dan is de snelste manier om je foto’s te herstellen door je telefoon aan te sluiten op je pc of laptop, of de SD-kaart in een card reader te stoppen. Vervolgens gebruik je een gratis file recovery-programma. Mijn keuze voor Windows is Recuva. Wanneer je de telefoon aansluit op je computer zie je deze verschijnen als een externe harde schijf in de Windows Verkenner (of Finder, als je een Mac hebt).

Zo verschijnt je telefoon op een Windows-pc: als externe harde schijf

Open vervolgens Recuva en volg de wizard om de foto’s terug te halen. De mobiele telefoon moet verschijnen als harde schijf. Selecteer foto’s en bevestig om te scannen.

Volg deze stappen in Recuva om je foto’s te herstellen

Wanneer het scannen is voltooid, zie je de foto’s die Recuva kon vinden op de kaart of het interne geheugen. Als je de tijd hebt (of waneer de eerste scan niet tot de gewenste resultaten leidt) en verder wilt gaan kun je kiezen voor een grondige tweede scan. Die is een stuk langzamer, maar ook effectiever.

Deze verwijderde foto’s wist Recuva te vinden op mijn HTC Sensation

Wat als de telefoon niet verschijnt als harde schijf?

In veel recente Android-telefoons, zoals de Nexus 4 of Samsung Galaxy S3, verschijnt het apparaat op je pc niet als harde schijf, maar zie je een ander soort pictogram daarvoor in de plaats in de Verkenner. Dat komt omdat er in plaats van USB Mass Storage (de klassieke methode) gebruik wordt gemaakt van MTP (Media Transfer Protocol). Als dat het geval is, heb je niets aan Recuva, omdat het programma enkel harde schijven herkent.

Verschijnt je telefoon niet als harde schijf, dan heb je niets aan Recuva

De enige manier om een telefoon te dwingen verbinding te maken als harde schijf is om je Android-telefoon te rooten. Wat zoveel wil zeggen als het ontgrendelen van beheerdersrechten, waardoor je volledige controle over je telefoon krijgt. Rooten is echter niet zonder gevaar en je garantie kan ermee vervallen. Ook zijn er winkels die het voor je doen. Wil je echt aan een root beginnen, zorg dan altijd dat je een back-up van de gegevens op je mobiele telefoon maakt, zodat je niets kwijtraakt als er iets misgaat.

Met een geroote telefoon is het mogelijk om recovery apps als DiskDigger te gebruiken

Heb je gekozen om je telefoon te rooten, dan herstel je bestanden rechtstreeks vanaf je Android met het programmaatje DiskDigger, of door je telefoon te dwingen verbinding te maken met je pc als USB Mass Storage (bijvoorbeeld met behulp van SG USB Mass Storage Enabler) en vervolgens Recuva te gebruiken.

Twee tips om toekomstige problemen te voorkomen

Om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen zijn er twee dingen die je kunt doen. De eerste is de app Dumpster installeren, die foto’s en andere bestanden beschermt tegen per ongeluk verwijderen. Dumpster fungeert als prullenbak, waar verwijderde bestanden worden opgeslagen en je ze dus achteraf eenvoudig weer uit vandaan vist. Houd wel in je achterhoofd dat deze ‘verwijderde’ bestanden gewoon ruimte innemen op je telefoon.

Dumpster is een prullenbak voor Android, die je helpt foto’s, video’s en documenten te herstellen

Nog een tip is om automatische back-ups van foto’s en video’s in te schakelen via Google+. Bij het synchroniseren van bestanden op je account, worden afbeeldingen en filmpjes zo opgeslagen op de cloud van Google, waar ze blijven staan als online back-up.

Back-up opties vind je bij [Google Instellingen> Google+> Automatische Backup]

Hetzelfde is mogelijk met Flickr, de Yahoo! foto-app of Dropbox. Wel moet je telefoon verbinding met mobiel internet of Wi-Fi hebben om je fotocollectie te synchroniseren. Eenmaal daags verbinden voor een automatische back-up is in principe voldoende.

Met vriendelijke groet,

F.

Heb je een vraag over Windows, Android of computerbeveiliging? Fabrizio helpt je een handje. E-mail je vraag naar  vraaghetfabri@softonic.com of contacteer ons op  Twitter met de hashtag #vraaghetfabri.

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen