Advertentie

Artikel

Software-clinic: wat zijn drivers of stuurprogramma’s?

Software-clinic: wat zijn drivers of stuurprogramma’s?
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Het woord ‘drivers’ ben je vast al vaak tegengekomen. Maar wat zijn drivers precies? En waarom zorgen ze voor zoveel problemen?

Elke week krijg ik vragen, waarop het antwoord telkens hetzelfde luidt: upgrade of installeer drivers (stuurprogramma’s). Telkens wanneer Windows zijn bevreesde blauwe scherm toont, een apparaat niet herkent of een bepaalde functie gewoonweg niet werkt: drivers. Maar drivers zijn niet het probleem; ze zijn de oplossing.

Zonder drivers kun je niet gamen, geen documenten printen of muziek afspelen. ‘Maar dat doet de hardware toch?’ Klopt, maar die hardware moet aangestuurd worden. Bevelen worden gegeven door Windows, maar die bevelen zijn wartaal voor de hardware. Elk los apparaat moet geactiveerd en aangestuurd worden in taal die de hardware begrijpt. De programma’s die dat doen zijn, je raadt het al, stuurprogramma’s. En die stuurprogramma’s noemen we drivers.

Wat zijn drivers?

Drivers zijn dus speciale programma’s die het besturingssysteem laten communiceren met computeronderdelen. Zo’n apparaat kan zelf niets; hij heeft opdrachten nodig. Een printer is verantwoordelijk voor het op papier zetten van wat jij in beeld ziet in Word, maar Windows heeft geen idee hoeveel inkt daarvoor nodig is, om maar wat te noemen. De driver vertaalt het document van je scherm naar papier.

Applicaties communiceren met de kernel (geel), die op zijn beurt via drivers opdrachten geeft aan het apparaat. (bron)

Niet alle apparaten hebben drivers nodig, zoals de hardware die essentieel is voor het werken van je pc. Denk aan processoren, harde schijven en intern geheugen. Zonder extra apparaten en bijbehorende drivers doet je pc het wel, maar heb je bijvoorbeeld geen geluid of grafische effecten; daarvoor heb je een geluidskaart en videokaart nodig.

De weg van software naar hardware (bron).

Zelfs wanneer ze niet regelmatig gebruikt worden, is het cruciaal om de nieuwste officiële drivers voor je hardware te installeren, zodat de prestaties van je pc worden verbeterd. Dit omdat, in tegenstelling tot generieke drivers van Windows, deze drivers de hardware door en door kennen en dus het uiterste uit bijbehorend apparaat halen. Goede drivers blazen vaak nieuw leven in een videokaart of printer.

Wie maakt en updatet drivers?

Lanceert een fabrikant een nieuw apparaat, dan is het ook verantwoordelijk voor het maken en verspreiden van bijbehorende drivers voor alle belangrijke besturingssystemen. Zonder deze drivers zal het apparaat nooit zijn werk perfect doen, wat weer negatieve publiciteit en slechte verkopen oplevert.

Om dezelfde reden brengen fabrikanten gedurende lange periodes nieuwe drivers uit om zo hun product te blijven ondersteunen. Wordt een apparaat niet meer verkocht, dan stopt men doorgaans ook met het doorontwikkelen van de drivers.

NVIDIA verspreid ook bètaversies van nieuwe drivers.

De gebruikerscommunity komt zelf vaak ook met aangepaste drivers, vaak wanneer de fabrikant het zelf nalaat om bijtijds updates te verspreiden. Veel van deze gratis open source drivers vinden hun oorsprong bij het besturingssysteem Linux, wegens een gebrek aan officiële ondersteuning. Vandaag de dag is die situatie gelukkig veranderd en krijgen alle grote systemen regelmatig nieuwe drivers.

Omega-drivers voor grafische kaarten zijn niet officieel, maar wel populair.

Welke drivers zijn beter: officieel of onofficieel? Zeker voor minder ervaren computergebruikers raden we officiële drivers aan. Deze hebben alle officiële tests van de fabrikant doorstaan en voldoen dus aan een bepaalde
kwaliteitsstandaard. Ben je toch niet tevreden, dan is het het overwegen waard om alternatieve drivers te proberen.

Waarom geven drivers zoveel problemen?

Dankzij de complexe taken die zij uitvoeren, zijn drivers foutgevoelig, zeker wanneer ze gehaast zijn ontwikkeld. Drivers
dringen daarnaast zo diep door tot je computersysteem, dat één klein foutje al gauw leidt tot foutmeldingen en complete crashes.

Een blauw scherm, veroorzaakt door een slechte driver (bron).

Drivers geven niet alleen problemen wanneer ze slecht geprogrammeerd zijn, ook gaat er gauw iets
fout wanneer een driver ontbreekt of inconsistent werkt. Zonder driver herkent je computer bepaalde apparaten niet,
al zijn ze nog zo netjes ingebouwd of aangesloten.

Wil je zeker weten dat je systeem up-to-date is? Gebruik dan driver-programma’s zoals Ma-Config of DriverMax. Deze helpen je verouderde of ontbrekende drivers op te sporen en up te daten. Met de laatste drivers geïnstalleerd voor al je apparaten werkt je pc – als het goed is – weer als een zonnetje.

Ma-Config helpt je drivers detecteren, downloaden en updaten.

Maar let op: soms zijn nieuwe drivers juist een bron van problemen. Dit komt vooral voor bij breed georiënteerde drivers die gericht zijn op het gebruik met uiteenlopende systemen. Lees daarom, vooral bij het updaten naar nieuwe drivers voor je grafische kaart, goed of de verbeteringen van een update ook gelden voor jouw specifieke systeem.

Wordt jouw computer of specifieke apparaat overgeslagen? Sla dan op jouw beurt de nieuwe driver ook over.

Heb je een vraag over Windows, Android of computerbeveiliging? Fabrizio helpt je uit de brand! E-mail
je vraag naar vraaghetfabri@softonic.com of neem contact via zijn Twitter.

Lees ook:

  • Software-clinic: “Hoe gebruik je verschillende besturingssystemen op één pc?”
  • Software-clinic: “Hoe haal ik verwijderde bestanden op mijn telefoon terug?
  • Software-clinic: “Hoe verplaats ik mijn WhatsApp-chats naar een andere telefoon?”
  • Software-clinic: “Windows vraagt me om een wachtwoord bij het installeren van software”
  • Software-clinic: “Ik ben een Word-document kwijt; kan ik het herstellen?”
  • Software clinic: “Hoe formatteer ik mijn harde schijf?”
    Fabrizio Ferri-Benedetti

    Fabrizio Ferri-Benedetti

    Editorial Richtlijnen