Advertentie

Artikel

Terug naar school – 7 tips voor de digitale student

Terug naar school – 7 tips voor de digitale student
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Vergeet knippen en plakken: er is meer nodig om een goede online student te zijn. Hieronder lees je zeven tips om goed voor de dag te komen in het klaslokaal van de 21e eeuw.

Er is veel gebeurd sinds de gloriedagen van Encarta. Niet alleen studenten, maar ook leerkrachten bevinden zich massaal online. Dus je kunt niet meer zomaar klakkeloos internetinhoud naar je scriptie of paper kopiëren.

Met behulp van apps zet je een goede eerste stap op weg naar academisch succes. Met onderstaande tips vermijd je onaangename verrassingen en maak je efficiënter gebruik van het internet.

Niet knippen en plakken

Het is zo verleidelijk: de inhoud van een webpagina letterlijk overnemen in je scriptie of paper. In werkelijkheid is dit een enkeltje academische rampspoed. Het is niet alleen verwerpelijk, maar ook nog eens gemakkelijk te detecteren, met alle gevolgen van dien. Veel instellingen voor secundair en hoger onderwijs maken gebruik van software die plagiaat opspoort, zoals Viper. Als je dan toch teksten van het internet wilt gebruiken, doe dan aan bronvermelding of herschrijf de teksten in je eigen woorden.

Met zoekmachines zoals Plagium, spoor je plagiaat eenvoudig op. (bron)

Gebruik materialen met een vrije licentie

Gebruik maken van auteursrechtelijk beschermende foto’s, muziek of video’s kan je behoorlijk in de problemen brengen. Maak in plaats daarvan gebruik van materiaal zonder auteursrechten of dat onder de Creative Commons-licensie valt. Gratis muziek vind je op Jamendo of Soundcloud, voor afbeeldingen gebruik je Flickr of FreeImages en voor video’s ga je naar Vimeo. Op Slideshare vind je zelfs gratis diapresentaties!

Op Vimeo vind je duizenden video’s met licenties die opnieuw delen toestaan.

Erken het werk van anderen

Vaak ontkom je er niet aan om werk van anderen te citeren. Wees dan wel zo netjes en zorg voor een naamsvermelding. Naamsvermelding is één van de pijlers van het internet. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd hun werk te delen zonder het gevoel te hebben dat anderen zich dit zullen toe-eigenen. Om je referenties gemakkelijker te beheren, gebruik je managers als Mendeley en Zotero.

Mendeley is een fantastische en gratis referentiemanager (bron)

Werken samen met de juiste apps

Als je denkt dat teamwork omslachtig is, dan heb je het mis. Er zijn talloze tools om je samenwerking te stroomlijnen, zoals bijvoorbeeld Dropbox en Google Drive. Met privé-chats als Slack of Hipchat deel je gemakkelijk informatie met je teamgenoten. Alle dingen die je zegt op de chat worden opgeslagen, zodat je later nog eens alles na kunt lezen.

Alles wat je uitwisselt via Slack, blijft op de server staan. (bron)

Sla bestanden op in toegankelijke formaten

Zorg ervoor dat je documenten door iedereen te lezen zijn. Een presentatie in Powerpoint 2013 is onleesbaar voor een docent die alleen beschikking heeft over Powerpoint 97 en maakt het lastig voor hem om je werk te beoordelen. Kies waar mogelijk voor universele formaten en als je de lay-out wilt behouden, sla het dan op als PDF. Twijfel je, verstuur dan hetzelfde document in meerdere formaten.

In de nieuwste versies van Word sla je documenten direct op als PDF.

Maak altijd back-ups

We kennen allemaal de horrorverhalen wel: “Mijn laptop heeft mijn proefschrift opgegeten!” of “de computer leest mijn USB-stick niet”. Om dit soort drama’s te voorkomen is het handig om een back-up te maken van al je belangrijke documenten. Met programma’s als FreeFileSync sla je je bestanden op op een externe schijf en een Dropbox-map, zonder meerdere venster te openen.

Sla je bestanden op in Google Drive.

Bescherm je online profielen

Sociale netwerken zijn vaak een verlengstuk van de klas. Als je je privacy niet goed instelt, kan je docent alles lezen wat jij op je wall post. Ook kan social media gebruikt worden voor cyberpesten. In het kader van je toekomstig baan is het ook nuttig je virtuele reputatie serieus te nemen, net als je bij je “echte” reputatie zou doen.

Facebook maakt rapportages over het wangedrag van elke gebruiker.

Ook docenten doen mee

Het is absoluut aan te raden de tips hierboven op te volgen, maar de impact zal beperkt zijn als docenten nieuwe technologieën niet serieus nemen. Het is de plicht van een docent om zijn regels aan te passen met het oog op deze nieuwe technologieën: geef aan welke bestandsformaten er gebruikt moeten worden, vertel welke apps je studenten moeten gebruiken voor het uploaden en delen van hun werk en bepaal vooraf de sancties voor plagiaat.

Lees ook:

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen