Advertentie

Artikel

Usie of Selfie: we krijgen maar niet genoeg van onszelf

Usie of Selfie: we krijgen maar niet genoeg van onszelf
Sophie Notten

Sophie Notten

  • Bijgewerkt:

Eind 2013 werd selfie nog uitgeroepen tot woord van het jaar, maar dit jaar gaan we een andere kant op. Het Amerikaanse magazine Business Insider liet in januari al weten dat de selfie-tijd voorbij is. De grootste rage van 2013 moest volgens de schrijfster plaatsmaken voor een nieuw fenomeen: de usie. Een selfie, je raadt het al, van us, wij, de groep.

Maar hebben we nog wel behoefte aan een nieuw selfie-principe? Is de tijd van zelfverheerlijking ondertussen niet voorbij?

Ik ben een veelpleger in de selfie-scene

Dankzij onze mobiele telefoons is het tegenwoordig kinderspel om snel een foto te maken, te bewerken en via verschillende sociale netwerken te delen. Instagram, heer en meester op het gebied van photo sharing, geeft gebruikers de mogelijkheid direct via verschillende apps te delen. Zo verschijnt je selfie met één klik op Facebook, Twitter, Foursquare, Flickr én Instagram.

Ook in de usie-wereld ben ik geen vreemde

In een wereld waarin iedereen online steeds beter zichtbaar wordt, zijn selfies en usies niet de meest verstandige trends. Met een selfie etaleer je jezelf prominent op internet, je online privacy is op die manier ver te zoeken. Als het niet gaat om de diefstal van persoonsgegevens, dan gaat het wel om oplichters die angst misbruiken om geld te verdienen. Het risico dat jouw foto’s in de verkeerde handen terecht komen is alom aanwezig.

Altijd zonnig, altijd gezellig en vooral altijd aantrekkelijk.

Daarnaast kiezen selfie-fanaten hun selfies zo dat ze zichzelf op hun paasbest presenteren. Daar is op zich niets mis mee, maar net als bij gephotoshopte covermodellen is er ook op selfie-gebied een tegengeluid te horen. Volgens onze Instagram-accounts leiden we tegenwoordig allemaal het leven van een rockster: hippe feestjes, lieve beestjes, luxe etentjes en throwbacks naar onze jeugd voeren de boventoon. Gooi er een mooi foto-filtertje overheen en je leven lijkt zo op dat van jouw wereldberoemde idolen. Altijd zonnig, altijd gezellig en vooral altijd aantrekkelijk.

Apps als AnonyFace willen de tegenbeweging in gang zetten. Met de app maak je een selfie waar vervolgens een vervaag-filter of pixel-plaatje overheen wordt geplakt. Zo is je foto ineens onherkenbaar en een stuk minder glamoureus.

Dit is niet de enige protestactie. De Engelse Felicity Morse kon het niet meer aanzien hoe het selfie-fenomeen onder meer serieuze politici in z’n greep kreeg. Het feit dat de term zo normaal is geworden, bracht Morse er toe een petitie te starten om de selfie af te schaffen. Met slechts 170 stemmen, lijkt het erop dat het moderne zelfportret nog even in beeld blijft.

Helfie (haar-selfie), Belfie (bil-selfie), Welfie (work-out selfie), Drelfie (dronken-selfie), shelfie (selfie met je boekenplank), Brilfie (bril-selfie), usie of gewoon een standaard selfie: onze voorliefde voor zelf-fotografie lijkt nog lang geen verleden tijd. Misschien is dit het moment om stil te staan bij het feit dat we zo druk bezig zijn onszelf visueel te presenteren dat de omgeving ons soms volledig ontgaat. En dat kan gevaarlijk zijn…

Volg mij op Twitter via @SophieNotten


Meer lezen over Selfies:

Meer columns van Team NL lezen:

Sophie Notten

Sophie Notten

Het nieuwste van Sophie Notten

Editorial Richtlijnen