Advertentie

Artikel

Vaarwel Windows XP; overstappen naar Mac

Vaarwel Windows XP; overstappen naar Mac
Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

  • Bijgewerkt:

Na 12 gloriejaren is Windows XP met pensioen. Dus is het tijd voor veel computergebruikers om een ander besturingssysteem te kiezen. Een perfect moment om een overstap naar Mac te overwegen. Wij leggen uit waarom.

Het is echt zo ver: op 8 april heeft Microsoft de deur achter Windows XP dichtgetrokken. Op het moment van die ondersteunings-stop staat het historische besturingssysteem echter nog op 17% van alle pc’s op deze wereld geïnstalleerd, met pieken van 25% in Azië.

Dus is de grote vraag voor al die miljoenen gebruikers: wat nu? Eenieder die besluit te migreren naar een nieuw OS van Microsoft (Windows 7 of Windows 8) maakt daarvoor gebruik van PCMover Express. Maar is dat écht de beste optie?

Misschien niet. Misschien is dit het perfecte moment om de sprong naar Mac te maken.

Gebruiksvriendelijke interface

Het uiterlijke verschil tussen Mac en Windows was tot Windows 8 aanwezig, maar niet immens. Windows 8 bracht daar verschil in. Het besturingssysteem introduceerde de zogeheten Modern UI, met apps in tegelvorm. Het concept was afkomstig van Windows Phone en bleek vooral onder pc-gebruikers geen groot succes. Tot nu toe, althans.

Windows 8.1: Compleet anders dan het klassieke bureaublad

De leercurve bij de overstap naar Windows 8 is groot. Traditionele opties staan op andere plekken, het bekende Startmenu is verdwenen en scrollen door menu’s gaat horizontaal in plaats van verticaal.

Aan de overkant, bij Mac OS X, zien we Finder, het Mac-equivalent van de Windows Verkenner. Daarnaast is het gehele OS X-besturingssysteem gebaseerd op dezelfde filosofieën als vorige Windows-versies en is het dus een stuk gemakkelijker om je er thuis te voelen wanneer je Windows XP gewend bent.

Een De Finder in OS X

Paradoxaal genoeg zit OS X daarmee dichter bij het Windows dat je kent en gewend bent dan Windows 8 zelf. Vertrouwd raken met OS X is daarom in feite een kwestie van minuten. En na een uurtje ben je beste vrienden met het besturingssysteem; een week later heb je alle functies onder de knie. Kleine kans dat je heimwee krijgt naar Windows XP.

Waar zijn mijn programma’s?

Upgraden van Windows XP naar Windows 8 is een radicale stap uit software-oogpunt. In het nieuwe OS zijn er functies verdwenen, veranderd, toegevoegd en verplaatst. Internet Explorer 10 is nog grotendeels hetzelfde, maar waar is Paint, Messenger of Windows Movie Maker? En Mijnenveger? In plaats daarvan vind je plots nieuwe apps zoals Mail, Agenda, Berichten en een Windows Store om apps te kopen.

De overstap naar Mac is niet veel groter. In dit artikel leggen we uit waar je de functies van je Windows-pc terugvindt op je nieuwe Mac; hier zetten we Mac OS X tegenover Windows 8 om de twee onder andere op het functieaanbod te vergelijken.

Apple zorgt dat je je thuis voelt

Veel programma’s die níet in Windows XP zaten ingebakken vind je wel terug op de Mac. Denk aan Microsoft Office, Firefox, Chrome, iTunes en QuickTime. Dat betekent uiteraard niet dat deze software niet is terug te vinden op Windows 8; Apple en Microsoft delen een groot aantal programma’s voor dagelijks gebruik.

Chrome voor Mac

Wel is er een ander aspect van deze software te overwegen. Vergeleken bij de zogenaamde Metro-versies van je favoriete applicaties in Windows 8, zijn de OS X-versies veel meer vergelijkbaar met en zelfs identiek aan die van Windows XP.

Skype, VLC en Chrome zijn bijvoorbeeld beschikbaar in app-vorm voor Windows 8, maar deze hebben stuk voor stuk minder functies dan de traditionele programma’s die je gewend bent én een compleet andere gebruikerservaring. In deze gevallen is een overstap van Windows XP naar OS X daarom vertrouwd, meer dan een overstap naar Windows 8.

Daar moeten we aan toevoegen dat behalve de Metro-apps ook traditionele standaardversies van je favoriete programma’s verkrijgbaar zijn voor Windows 8. Microsoft richt zich echter graag op de nieuwe interface, dus is het even afwachten in welke richting toekomstige versies van Windows zich gaan ontwikkelen.

Een verandering ten goede

Natuurlijk zijn er verschillen tussen Mavericks (de nieuwste versie van Mac OS X) en Windows XP, maar deze veranderingen komen je computergebruik alleen maar ten goede. Een overstap naar Mac bevrijdt je bijvoorbeeld van dingen als antivirus, betaalde updates en een steeds trager wordend systeem.

Een Mac is niet inherent immuun voor aanvallen van buiten, maar heeft een stel sterke schouders om het systeem veilig te houden. Unix, het systeem waarop OS X maar ook Linux is gebaseerd, is al meer dan veertig jaar in ontwikkeling. In die tijd heeft het een enorme evolutie doorgemaakt op het gebied van prestaties, stabiliteit en veiligheid.

En niet alleen dat. OS X is een besturingssysteem ontwikkeld voor specifieke hardware. Het resultaat is een systeem dat perfect past bij het apparaat waarop het draait. Windows daarentegen moet op zoveel mogelijk verschillende pc’s kunnen draaien, waardoor een zelfde mate van integratie van hardware en software ontbreekt. Dat merk je, vooral qua stabiliteit.

Een ander verschil dat je zult merken bij de overstap van pc naar Mac is de vereenvoudiging van bepaalde alledaagse processen. Een goed voorbeeld is het installeren van programma’s. Hoe dat werkt? Heel simpel: je sleept een gedownload bestand naar de map Programma’s, meer niet.

Er zijn meer voordelen. Zo maakt Time Machine automatisch periodieke back-ups van je gehele systeem. Zo hoef je je nooit zorgen te maken dat je iets verliest, want alles staat ergens veilig opgeslagen op je schijf. Ook hoef je er zelf geen moeite voor te doen, het systeem doet alles voor je.

Nog een mooi stukje eenvoud is Spotlight. De interne zoekmachine van OS X is krachtig, accuraat en eenvoudig te gebruiken, en toont previews van de zoekresultaten wanneer je met je muis eroverheen beweegt.

Spotlight, de interne zoekmachine van OS X, is een krachtig instrument

Wil je een programma openen? Met Launchpad is dat een kwestie van één enkele klik of trackpad-gebaar. Het is een systeem waaraan je binnen de kortste keren gehecht raakt.

Kijken, klikken, programma openen

Tot slot is er de plek waar je je applicaties vandaan haalt. Zowel OS X als Windows 8 hebben een eigen store, maar qua kwaliteit, kwantiteit en overzichtelijkheid is de Mac App Store veruit superieur aan de Windows Store.

De Mac App Store bestaat daarnaast ook al wat langer dan zijn Windows-concurrent. De App Store houdt er een strikt beleid op na als het gaat om welke apps worden toegelaten en buitengesloten. Dat is niet altijd fijn voor app-ontwikkelaars, maar zorgt voor een hoge kwaliteitsstandaard.

Microsoft stelde, zeker in het begin, kwantiteit juist boven kwaliteit in de Windows Store, met als gevolg een wildgroei aan nietszeggende en goedkoop ogende applicaties die je waarschijnlijk nooit zult downloaden.

Klaar voor de grote stap?

Als je erover denkt je Windows XP-computer te vervangen – en die tijd is nu wel echt gekomen – dan is Mac op dit moment misschien wel de beste keuze. De overstap is groot, maar waarschijnlijk minder groot dan de grote sprong naar het controversiële Windows 8.

En mocht je een iPhone of iPad hebben, dan kun je rekenen op volledige en vloeiende integratie met je Mac via iCloud. De apparaten synchroniseren volledig automatisch, zonder dat je er iets voor hoeft te installeren.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat Windows 8 een slecht besturingssysteem is. Maar gemak dient de mens, en als dat migratiegemak groter is bij Mac dan bij de nieuwste versie van Windows, dan is OS X misschien wel het antwoord waar je naar op zoekt bent.

Twijfel je nog over het verlaten van Windows XP? Wij beantwoorden in dit artikel al je vragen.

Pier Francesco Piccolomini

Pier Francesco Piccolomini

Het nieuwste van Pier Francesco Piccolomini

Editorial Richtlijnen