Advertentie

Artikel

Vine vs Instagram Video: welke kies jij?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Vine heeft concurrentie. Sinds kort maak je namelijk met Instagram ook korte video’s! Beide apps zijn beschikbaar op Android en iOS, wat de rivaliteit alleen maar groter maakt. Vine en Instagram hebben een reeks vergelijkbare functies, maar ook een hoop verschillen. Wij zetten de overeenkomsten en verschillen voor je op een rij.

Video’s bewerken

Video’s in Instagram zijn met maximaal vijftien seconden ruim twee keer zo lang als die in Vine, waar de limiet op zes seconden ligt. Voor hapklare filmpjes is vijftien seconden in onze ogen wel erg lang. Tien zou beter zijn geweest, al hoeven video’s natuurlijk niet per se de volle lengte te beslaan én heb je een paar basic bewerkingsopties tot je beschikking met Instagram.

Dan nog: zoals Twitter wel bewees is kort maar krachtig geen beperking voor populariteit. Vine leidt hier wat ons betreft de dans.

Instagram maakt dat zoals gezegd goed met de mogelijkheid om te knippen in je opname: het laatst gefilmde gedeelte verwijder je met één tik op het scherm. Hoewel dit niet geldt voor eerdere ‘scènes’ in je video, ontbreekt een dergelijke optie bij Vine.

Denk je aan Instagram, dan denk je aan fotofilters. De app biedt ook voor video’s een reeks effecten om je beelden te pimpen, dertien in totaal. Vine mist deze videofilters. Wil de app de artistieke crowd voor zich winnen, dan moet Vine misschien ook overwegen deze toe te voegen.

Nog een puntje voor Instagram: de videostabiteitsmodus. De iOS-variant van de app voorkomt zo dat je beelden al te schokkerig worden; de Android-versie van deze functie volgt waarschijnlijk later. Vine mist zo’n feature en er lijken nog geen plannen te zijn deze toe te voegen.

Delen via social media

Beide video apps laten jou je filmpjes delen op allerlei sociale netwerken. Beide ondersteunen (naast de eigen interne feed) momenteel Facebook en Twitter. Instagram heeft met Tumblr, Foursquare, Flickr en ‘gewoon’ email echter een reeks extra kanalen om je beelden te verspreiden.

Instagram ondersteunt dan wel meer verschillende social media, de Twitter-integratie van Vine is ongeëvenaard. Vine ondersteunt namelijk Twitter-cards, waardoor jouw video’s direct en in vol ornaat opduiken in de feed van je Twitter-volgers. Instagram stelt daar tegenover de zoekfunctie voor geo-tags, waarmee je in jouw buurt gemaakte video’s (en foto’s) opspoort.

Eigen feed en website

Nadat je een video het gemaakt en gedeeld, dan wil je dat andere gebruikers deze kunnen vinden. Zowel filmpjes van Vine als Instagram komen terecht op een interne feed en daarmee op de website van de bijbehorende diensten.

Video’s afspelen gaat nagenoeg hetzelfde in zijn werk bij beide apps. Filmpjes spelen automatisch af als je scrollt, al duurt het laden bij Instagram iets langer. Heb je een beetje goed internet op je telefoon, dan laden Vines (mogen we ze al zo noemen?) praktisch direct. Video’s van mensen die je volgt zie je in beide apps in een feed en filpmjes ontdekken doe je in beide apps via bijvoorbeeld hashtags. Reageren en video’s ‘liken’ kan ook met allebei de applicaties.

Op het web zie is een duidelijk onderscheid te zien tussen de twee apps. Vine-tjes (zo dan?) zijn alleen individueel te bekijken; een web-versie van je feed ontbreekt. Elk filmpje heeft echter een embed code, waarmee je ‘m eenvoudig op je blog, website of waar dan ook doorplaatst. Vine-video’s loopen tevens automatisch en je schakelt het geluid uit met één klik.

Instagram daarentegen toont video’s direct op je web-feed, afgewisseld met foto’s. Het mist de loop-, embed- en mute-functies van Vine. Hoewel je Vines dus niet terugvindt in een handig overzicht in je browser, loopt het wel voor qua mogelijkheden om je creaties op elke plek te plaatsen die jij maar wilt.

Voor ieder wat wils

De twee apps hebben hun eigen set features die verschillende soorten gebruikers aanspreken. Welke is geschikt voor jou?

–          Houd je van kort-maar-krachtig, compact en GIF-achtige loopjes, dan is Vine voor jou. De goede Twitter-integratie en embed-mogelijkheid maken het makkelijk om jouw filmpjes de wereld in te sturen, naar mensen die niet per se Vine gebruiken.

–          Bewerk je graag foto’s en video’s voor je ze het web op slingert, dan heb je een goede aan Instagram. Behalve filters en een Spartaanse schaar om in je materiaal te knippen, ondersteunt Instagram ook meer verschillende sociale kanalen. Ideaal dus als je actief bent op allerlei social media en je filmpjes wilt delen met jouw netwerk.

Uiteindelijk komt het hier op neer: Instagram en Vine hebben beide hun voor- en nadelen. We hopen dat de onderlinge concurrentie er voor zorgt dat de apps zich blijven ontwikkelen, zodat we straks twee ultieme korte-video-apps op onze telefoon hebben staan.

Waar ga jij voor: Instagram of Vine?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen