Advertentie

Artikel

Wat is Snapchat?

Wat is Snapchat?
Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Snapchat is een applicatie om foto’s en video’s te versturen met een tijdslimiet. De app is ongelofelijk populair; er worden dagelijks zo’n 150 miljoen berichten uitgewisseld via Snapchat.

Het bijzondere is dat deze berichten maar een paar seconden te zien zijn. Jij bepaalt namelijk hoe lang de ontvanger naar jouw foto of filmpje mag kijken, voordat ‘ie wordt vernietigd. Perfect dus voor het versturen van vertrouwelijke informatie, maar ook voor sexting.

In dit artikel leggen we uit wat Snapchat is, hoe het werkt, wat de gevaren zijn en hoe je die kunt voorkomen.

Snapchat in twintig seconden

De app Snapchat is beschikbaar voor Android en iPhone. Je vestuurt er foto’s, video’s en tekeningetjes mee naar één of meerdere contacten. Zij zien dit materiaal maximaal tien seconden.

Bericht verstuurd, bekeken en daarna voorgoed verloren.

Snapchat is dus een dienst voor vergankelijke berichten: wat je stuurt wordt nergens opgeslagen, wat het mogelijk maakt zaken te verzenden die je niet per e-mail of WhatsApp zou delen.

Hoe wordt Snapchat gebruikt?

Om Snapchat te gebruik dien je je eerst te registreren. Je geeft je e-mailadres op, bedenkt een wachtwoord en gebruikersnaam, en je bent klaar om keihard te Snapchatten. Afbeeldingen en filmpjes sturen kan alleen naar contacten die ook Snapchat gebruiken.

De volgende stap is een foto of filmpje te schieten, of te kiezen uit je galerij of filmrol. Als je wilt voeg je nog een leuke tekening toe. Als laatste bepaal je hoe lang de ander de foto mag zien, met een maximum van tien seconden. Je stuurt het bericht naar één of meerdere contacten uit je Snapchat-adresboek. De ontvanger bepaalt zelf wanneer hij of zij het opent.

Eenmaal geopend, dan begint het aftellen. Eenmaal bij nul verwijdert Snapchat de afbeelding of video van je telefoon. Wacht je langer dan een maand tot je het bericht opent? Jammer dan, Snapchat verwijdert ‘m na dertig dagen.

Is het mogelijk foto’s of video’s op te slaan?

Ja, maar alleen voordat of tijdens je het bericht bekijkt.

Verzend een plaatje via Snapchat en deze wordt op een server opgeslagen tot de ontvanger hem opent. Daarna wordt het bestand ‘verwijderd’, maar staat het nog verborgen op je telefoon. Om dit bestand (met de extensie .jpegnomedia) te openen heb je echter software nodig van een paarduizend euro.

De gemakkelijkste manier om ontvangen bestanden op te slaan is daarom een screenshot maken met je telefoon. Zelfs dat is nog niet makkelijk; Snapchat vereist namelijk dat je je scherm aanraakt tijdens het bekijken van de foto. Daarnaast zijn er onofficiële apps waarmee je Snapchat-foto’s opslaat.

Een andere optie is screenshots maken via een Android-emulator zoals BlueStacks.

Snapchat in BlueStacks.

Heb je de foto wel ontvangen maar nog niet bekeken, dan kun je ‘m wel al van je telefoon afhalen via een jailbreak of root. Bijvoorbeeld via deze app. Hoe privé Snapchat technisch gezien dus eigenlijk is, blijft een groot vraagteken.

Waarom is Snapchat zo populair?

De filosofie van Snapchat is gebaseerd op drie pijlers: “een foto zegt meer dan duizend woorden”, “pluk het moment” en “niets is voor altijd”. Het is een combinatie die geleid heeft tot enorme populariteit van de app onder jongeren.

De populairiteit van Snapchat op Google (via Google Trends).

En dat terwijl Snapchat juist één grote beperking heeft: je kan ontvangen foto’s en video’s niet bewaren. Maar het is juist die vergankelijkheid die zo aanspreekt, onder andere voor sexting

Wat is sexting?

Snapchat is met meerdere doeleindes te gebruiken. Sommige van deze doeleindes zijn populairder dan andere, niet in de laatste plaats dankzij de marketing van Snapchat zelf.

Snapchat presenteert zichzelf met een ondeugend spook als mascotte en twee jonge meisjes…

Snapchat wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor ‘sexting’, een combinatie van sex en texting (tekstberichten versturen). Oftewel, erotisch getinte berichten en naaktfoto’s naar elkaar sturen. Dit kan uiteindelijk negatieve gevolgen hebben, zoals cyberpesten.

Los van ethische en wettelijke bezwaren is het algemeen bekend dat Snapchat zijn populariteit te danken heeft aan sexting, ook al wil de makers ons graag anders doen geloven.

Snapchat: is het veilig?

Hoe veilig een app is, is afhankelijk van hoe mensen ‘m gebruiken. Op zich is Snapchat een onschadelijke applicatie, al zijn er zoals gezegd enige bezwaren over hoe goed je ontvangen bestanden beveiligd zijn.

Het grootste gevaar van Snapchat zit ‘m dan ook in kwaadwillenden die naïeve gebruikers uitbuiten. Onze tips voor veilig Snapchat-gebruik:

  • Gebruik de app alleen als je ouder dan 18 jaar bent
  • Wissel alleen berichten uit met andere volwassenen
  • Stuur nooit plaatjes of video’s naar een vreemde
  • Blokkeer vervelende mensen
  • Kies bij instellingen dat alleen vrienden foto’s mogen versturen
  • Deel geen persoonlijke informatie
  • Gebeurt er iets vervelends, meld het bij het Meldpunt Cyberpesten

Wat voor alle social media geldt: wees voorzichtig, let op je privacy en denk na voordat je berichten van onbekenden krijgt.

Zijn er alternatieven voor Snapchat?

Er zijn andere apps als Snapchat met berichten die zichzelf vernietigen na een bepaalde tijd. De bekendste is Facebook Poke, wat als voordeel heeft dat het gebruik maakt van je Facebook-vriendenlijst.

Gryphn voor Android gebruik je om gevoelige gegevens te verzenden.

Daarnaast heeft iOS de app Wickr, wat een stuk minder populair is dan Snapchat. Android-gebruikers kunnen het veilige Gryphn eens proberen.

Lees ook:

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen