Advertentie

Artikel

WhatsApp: 10 veelvoorkomende vragen beantwoord

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

WhatsApp is de nummer één chatapplicatie in Nederland. Iedereen appt of wappt thuis, in de trein, op het werk en in de kroeg. De dienst betekende het einde van SMS en bracht een omslag teweeg bij telefoonabonnementsaanbieders.

Maar dat succes maakt WhatsApp niet perfect. Wij lopen nog dagelijks tegen vragen aan terwijl we met onze vrienden en collega’s chatten. Heeft Pietje X mijn berichtje wel gelezen? Heeft Anna Y mij nou geblokkeerd? Sta ik wel op de contactlijst van Corinne Z?

Vastbesloten om deze mysteries op te lossen, hebben we een lijst samengesteld van de meest prangende vragen en pijnlijke twijfels over WhatsApp. En we geven antwoord!

1. Ik wil dat een contact niet weet dat ik WhatsApp gebruikt. Kan dat?

Nee.

Zelfs wanneer je een contactpersoon blokkeert verschijn je tussen de contacten van die andere persoon. WhatsApp neemt namelijk je hele contactlijst over en herkent iedereen die de app gebruikt. De enige manier om dus niet op te duiken tussen de WhatsApp-contacten van iemand, is als diegene jou niet in zijn adresboek heeft.

Je algemene contactlijst is je WhatsApp-contactlijst

Dus: als je vermoedt dat jij wel het nummer van persoon A hebt, maar persoon A niet die van jou, en als je persoon A nog nooit een berichtje hebt gestuurd met WhatsApp, dan is er niets aan de hand.

2. Kan ik onzichtbaar worden?

Ja.

Heb je een Android-telefoon met WhatsApp dan download, installeer en gebruik je de app WhatShadow om onzichtbaar te worden voor je vrienden. Zij zien dan niet dat jij online bent, terwijl jij wel gewoon je ontvangen berichten leest.

Op de iPhone is het nog veel eenvoudiger. Ga in WhatsApp naar ‘Instellingen’ > ‘Chatinstellingen’ > ‘Geavanceerd’ en vink daar de optie ‘Laatst gezien’ uit. Het kan even duren voordat de wijziging is doorgevoerd. WhatsApp schijnt overigens te werken aan een zelfde optie voor de Android-versie.

3. Ik heb een nieuw nummer. Kan ik mijn oude berichten downloaden en contacten zien?

Nee.

Contacten en oude gesprekken zijn gebonden aan zowel je telefoon als telefoonnummer. Heb je een nieuwe telefoon dan is het dus zaak om je contactlijst te importeren en nieuwe gesprekken te beginnen.

Om problemen te vermijden raden we je het volgende aan:

  1. Stel een statusbericht in met je nieuwe nummer
  2. Meld je nieuwe telefoonnummer via een broadcast-bericht (‘Zend bericht uit’)
  3. Verwijder je account via Instellingen.

De laatste optie verwijdert alle chatgeschiedenis op je mobiel, betalingsgegevens en chat-groepen waar je deel van uitmaakte.

4. Is WhatsApp gratis of betaald?

WhatsApp is niet gratis, je betaalt ervoor.

Ja, ooit gebruikte je WhatsApp gratis via Android, maar die tijd is voorbij. Voor een klein jaarlijks bedrag (of een eenmalige transactie als je lang geleden al de iPhone-app downloadde) maak je gebruik van de app.

5. Is er een manier om contacten voorgoed verwijderen?

Ja.

Verwijder een contact uit je adresboek en hij of zij verdwijnt ook uit je WhatsApp-contactlijst. Wil je ook geen berichten meer ontvangen van die persoon, dan blokkeer je hem of haar.

6. Kan ik zien of iemand mijn berichten heeft gelezen?

Nee.

WhatsApp toont bij elk bericht een icoontje om de status van je bericht weer te geven. Geen van die pictogrammen staat voor ‘gelezen’. Wat ze wel betekenen:

: Het bericht wordt verstuurd. Als dit icoontje te lang in beeld blijft is er een probleem met je verbinding. Dit betekent ook dat je het bericht nog kan verwijderen voor ‘ie wordt afgeleverd.

: Het bericht is op de WhatsApp-server en dus met succes verstuurd, maar nog niet ontvangen door de andere persoon. Hetzij door een gebrekkige internetverbinding, hetzij omdat zijn of haar telefoon uit staat. Of diegene heeft jou geblokkeerd!

: Het bericht is afgeleverd, maar NIET PER SE GELEZEN. De ontvanger heeft het bericht dus op zijn telefoon, maar dit betekent niet dat diegene het ook al gezien heeft.

7. Zie ik het als iemand mij blokkeert?

Nee.

Een blokkeersymptoon kan zijn dat je niet meer ziet wanneer de ander voor de laatste keer online is geweest. Die persoon kan echter ook de ‘Laatst gezien’-functie gewoon hebben uitgeschakeld, zoals we uitlegden bij punt 2.

Een andere hint dat iemand je geblokkeerd heeft is dat je berichten nooit het tweede vinkje krijgen, zoals we bij het vorige punt al noemden. Ook dit kan andere oorzaken hebben; misschien heeft hij of zij wel zijn telefoon verloren.

Wil je het echter zeker weten? Vraag het gewoon! Ouderwets via een sms’je, bijvoorbeeld.

8. Moet ik een groep verlaten als ik helemaal gek wordt van alle notificaties?

Niet nodig.

Zit je eenmaal in een WhatsApp-groep, dan blijven de berichten komen. Dat is, zacht gezegd, irritant, zeker wanneer je het geluid van je telefoon aan hebt staan.

Om alle notificatie van een groep uit te zetten tik je op de menuknop (Android) of Info (iPhone) en kies je ‘Aangepaste meldingen’ of ‘Stil’, om alleen het geluid uit te zetten.

9. Als ik iemand voor een groep uitnodig, kan diegene de eerdere berichten lezen?

Nee.

Wanneer iemand aansluit bij een bestaande WhatsApp-groep, dan kan hij of zij alleen de berichten lezen die daarna zijn verzonden. Diegene krijgt dus geen toegang tot de vorafgaande chatgeschiedenis.

10. Als ik een verstuurde foto of bericht verwijder, verdwijnt deze ook op de telefoon van de ander?

Nee.

Was het maar zo simpel. Heb je eenmaal een bericht, foto, geluidsfragment of video verstuurd en staat er een groen vinkje naast, dan kan jij er niets meer mee doen.

Krijg je dus direct spijt van die ene dronken foto of liefdesverklaring, dan moet je deze verwijderen op het moment dat er nog een klok-icoontje naast staat. Wil je zelf bepalen hoe lang de ontvanger jouw berichten en foto’s mag bekijken? Probeer dan eens de app Snapchat.

Lees meer over WhatsApp:

De complete gids voor WhatsApp

10 functies van WhatsApp die je misschien nog niet kent

Hoe gebruik je WhatsApp op een pc?

Hoe herstel ik verwijderde chats op WhatsApp?

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen