Advertentie

Artikel

Windows 8.1: alle vernieuwingen op een rij

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

De Build 2013-beurs in San Francisco stond gisteren volledig in het teken van Windows 8.1. Dát de update – eerder bekend als Windows Blue – veel veranderingen voor Microsoft’s besturingssysteem in petto zou hebben wisten we al, maar pas nu toonde het bedrijf de nieuwe functies aan het grote publiek.

Zoals beloofd keert de Startknop terug, komen er een stel nieuwe apps en is de zoekmachine Bing beter geïntegreerd in het systeem. Microsoft liet ook zien dat Windows 8.1 een stuk ontwikkelaarsvriendelijker is en dat ze gebruikers gaan helpen apps te ontdekken. Als klap op de vuurpijl kondigde het bedrijf een bèta preview-versie van Windows 8.1 aan, zodat iedereen nog voor de release aan de slag kan met de update.

Startknop en desktop

Met Windows 8.1 start je computer direct op met de traditionele desktop, als je dat wil. Dat is goed nieuws, want aldaar vind je de belangrijkste vernieuwing van de update: de goede oude Startknop.

Weg is echter het bijbehorende Startmenu. Klik je nu op de knop, dan opent het inmiddels welbekende nieuwe hoofdmenu van Windows 8 met tegels en apps. Stel je dezelfde achtergrond in voor het bureaublad en hoofdmenu, dan is de overgang tussen de twee een stuk natuurlijker dan voorheen. De tegels en apps schuiven dan als het ware in beeld.

Nieuw is dus ook de mogelijkheid om een achtergrond in te stellen voor het hoofdmenu. Hoewel onze voorkeur uitgaat naar één en dezelfde achtergrond voor desktop en menu, heb je talloze opties tot je beschikking: van zelfgemaakte foto’s tot dynamische wallpapers die bewegen terwijl je heen en weer bladert.

In de Windows 8.1 preview vind je nog niet alle achtergronden die werden getoond op Build 2013, maar het geeft je in ieder geval een idee van wat je mag verwachten.

Tegels in het hoofdmenu waren voorheen in te delen met twee groottes: groot en klein. Daar voegt Windows 8.1 er twee aan toe: extra groot en extra klein. Vooral de extra grote (vier maal zo groot als de kleinste) is handig als je live informatie wilt zien, zoals het weerbericht of e-mail. Het allerkleinste formaat is handig als je een reeks apps wil groeperen, zoals je Office-programma’s.

Tegels verplaatsen is expres iets moeilijker gemaakt: nu klik of druk je op een tegel en klik je op de rechtermuisknop en versleep je ‘m naar een andere positie. Zo versleep je niet telkens per ongeluk je apps naar verkeerde plekken.

Apps ordenen is nu een stuk makkelijker dankzij de All Apps-weergave op het bureaublad. Hoewel deze weergave niet nieuw is, heeft een reeks nieuwe functies zodat je apps sorteert op categorie, datum van installeren en – de meest logische – op alfabet. Apps zoeken gaat zo een stuk sneller en je pint direct je favoriete applicaties (één of meerdere tegelijk) vast op het hoofdmenu.

Windows vergrendelen

Het inlogscherm van Windows 8.1 heeft een aantal nieuwe functies. Zo beantwoord je direct inkomende Skype-gesprekken zonder eerst je computer te ontgrendelen of neem je direct foto’s met je webcam. Foto’s die je zojuist hebt gemaakt zie je níet terug, daarvoor moet je wel eerst inloggen.

Schermverdeling

Multitasken wordt een stukje eenvoudiger met Windows 8.1. Voorheen had je twee apps tegelijk openstaan en werd het scherm verdeeld in een klein en groot venster (70/30). In Windows 8.1 pas je deze beeldverhouding naar wens aan. Wil je dus beide apps 50/50 in beeld, dat kan dat. Gebruik je meerdere schermen, dan open je meer dan twee apps tegelijk.

Sowieso wordt het gebruik van meerdere monitors beter ondersteund in Windows 8.1. Apps passen zich qua formaat aan aan het scherm en het hoofdmenu verplaatst zich naar het beeldscherm dat je actief gebruikt. Dankzij de Miracast-functie toon je jouw scherm op andere apparaten, wat handig is als je bijvoorbeeld een presentatie geeft.

Bing-integratie

Dankzij betere Bing-integratie is de interne zoekfunctie van Windows 8.1 niet meer beperkt tot het zoeken naar bestanden en instellingen op je computer. Begin met typen in het hoofdmenu en je zoekt op het internet, naar apps, naar bestanden, foto’s en veel meer. Typ de naam van je favoriete artiest en de Xbox Music-dienst linkt direct naar online muziek of liedjes in je muziekbibliotheek.

Het nieuwe Bing Heroes toont informatie over bekende mensen. Via deze functie vind je bestanden, websites, afbeeldingen en video’s op het web en op je eigen pc, aangevuld met relevant nieuws en informatie van Wikipedia.

Windows Store en nieuwe apps

De Windows Store was in Windows 8 niet heel gebruiksvriendelijk, maar met Windows 8.1 krijgt de online app-winkel een grote update. Nieuw zijn app-lijsten, grotere tegels, een betere zoekfunctie en aanbevelingen. Downloadpagina’s tonen in 8.1 ook gerelateerde apps, zodat je altijd op de hoogte bent van de beste en nieuwste apps.

Naast de Windows Store zijn ook de Outlook mailapplicatie en Xbox Music geüpdatet. Windows 8.1 krijgt echter nog een aantal nieuwe standaardapps.

Hoewel de verbeterde Mail-app nog niet beschikbaar is in de preview-versie van Windows 8.1, toonde Microsoft alvast een aantal nieuwe functies op Build 2013. Opvallend is de optie om in één keer meerdere mails (bijvoorbeeld spam) weg te vegen en verwijderen. De applicatie biedt daarnaast een hoop drag-and-drop mogelijkheden om je digitale post te sorteren.

Ook nog niet in de preview te vinden in de nieuwe PowerPoint voor tablets. De populaire presentatiesoftware verkeert nog in de alfafase, dus het duurt nog even voordat we daarmee aan de slag mogen. Microsoft besteed later sowieso nog meer aandacht aan Office 365. Hopelijk zien we dan meer.

Xbox Music heeft een metamorfose ondergaan, met onder andere een nieuw uiterlijk dat meer gericht is op luisteren dan ontdekken. Je speelt sneller en makkelijker liedjes af uit je eigen muziekbibliotheek. Leuk is de optie om tijdens het surfen op muziekwebsites via de Charms Bar playlists te maken in Xbox Music. Ook bevat de app nu een radiofunctie die zelfs beschikbaar is voor niet-leden van de Xbox Music-dienst. Zo wordt Xbox Music een steeds interessanter alternatief voor Spotify.

De Camera-app is in Windows 8.1 uitgebreid met Photosynth, een panorama-functie die eerder al beschikbaar was als app voor iPhone en Windows Phone. Met Photosynth combineer je meerdere losse foto’s tot één grote afbeelding. De functie is vooral gericht op tablet-gebruikers. De Foto-app kent daarnaast met een aantal bewerkingsopties.

En dan is er nog Internet Explorer 11. De nieuwe versie ziet er hetzelfde uit als Internet Explorer 10, maar voegt een aantal nieuwe mogelijkheden toe. Zo is er geen limiet meer voor het aantal openstaande tabbladen en zijn deze tabbladen verplaatst naar de bodem van het scherm, bij de adresbalk. Heb je een Windows Phone, dan synchroniseer je tabs tussen pc/tablet en telefoon.

Dat is nog niet alles. Windows 8.1 krijgt basisapplicaties zoals een rekenmachine, wekker en geluidsrecorder, de Maps-app ondersteunt 3D kaarten, en Facebook en Flipboard komen met een eigen app voor het besturingssysteem.

Tijd om over te stappen?

Microsoft toonde nog meer nieuws voor Windows 8.1 op Build 2013, maar veel daarvan was specifiek gericht op software-ontwikkelaars; niet heel interessant dus voor de thuisgebruiker.

Met de genoemde waslijst aan vernieuwingen en verbeteringen mogen we wel concluderen dat Microsoft goed heeft geluisterd naar kritiek van Windows 8-gebruikers. Ja, Windows 8.1 is nog steeds erg gericht op touchscreens, maar de terugkeer van de Startknop toont dat Microsoft de pc-markt niet is vergeten. Windows 8.1 maakt het voor Windows XP-, Vista en 7-gebruikers een stuk interessanter om eindelijk de overstap te maken.

Wil je zelf aan de slag met Windows 8.1? Download en installeer dan nu gratis de preview-versie!

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen