Advertentie

Artikel

Windows Tip: video’s kijken op een ander apparaat met Media Player

Windows Tip: video’s kijken op een ander apparaat met Media Player
Softonic Redactie

Softonic Redactie

  • Bijgewerkt:

Windows zit vol met trucs die onbekend zijn bij het grote publiek, maar wel heel goed van pas komen bij het dagelijks gebruik van je pc. Deze week leggen we uit hoe je gebruik maakt van een handige functie van Windows Media Player, genaamd “Afspelen met”.

Afspelen met is een functie die werd geïntroduceerd in Windows 7 en het mogelijk maakt om mediabestanden (muziek, foto’s en video’s) te streamen naar een ander compatibel apparaat: een andere computer met Windows Media Player, je Xbox of je televisie met DLNA-ondersteuning.

Om een mediabestand af te spelen op een andere apparaat, volg je onderstaande stappen.

1. Maak een thuisgroep

De eerste stap is om een thuisgroep in Windows aan te maken, waarop de verschillende apparaten in je huishouden worden aangesloten. Maak je al gebruik van een thuisgroep, dan kun je deze stap overslaan. Zo niet, zorg er dan voor dat je administratorrechten in Windows hebt en ga verder.

2. Configureer je netwerk als thuisgroep

Er bestaan verschillende soorten configuraties voor de netwerkverbinding die je opzet via Windows. Om een thuisgroep voor het delen van documenten en streaming van media op te zetten, maak je een soort beschermd netwerk aan.

Met een thuisnetwerk maak je een thuisgroep aan via Configuratiescherm > Netwerk en internet > Thuisgroep en kies je de optie voor een thuisnetwerk. Bij de tweede stap voer je een wachtwoord in.

3. Je apparaten toevoegen aan de thuisgroep

Met behulp van het wachtwoord voeg je apparaten toe aan dezelfde thuisgroep. De meeste apparaten in je netwerk zijn zichtbaar als onderdeel van het netwerk; volg de stappen en gebruik het wachtwoord om ze toe te voegen.

Wil je een andere Windows-computer toevoegen aan het netwerk, dan doe je dat via Configuratiescherm > Netwerk en internet > Thuisgroep en vervolgens kies je de optie om deel te nemen aan het netwerk. Je voert nu het wachtwoord in dat je bij de vorige stap kreeg.

4. De apparaten toegang verlenen

De volgende stap is om de apparaten die je hebt aangemeld toegang te geven tot de thuisgroep. Om dit te doen ga je naar Opties > Multimedia streaming en geef je de apparaten toegang tot het netwerk.

In de Geavanceerde instellingen voor delen, zorg je ervoor dat onder Particulier netwerk de opties Netwerkdetectie inschakelen en Schakel het automatisch instellen in van apparaten die met een netwerk zijn verbonden zijn aangevinkt.

Controleer of het ontvangende apparaat bij de lijst geautoriseerde apparaten staat.

5. Stel Windows Media Player in

Open Windows Media Player op het apparaat dat je wilt gebruiken voor het streamen en zorg ervoor dat het ontvangende apparaat ook is inschakeld en aangesloten op het netwerk. Als je het andere apparaat een Windows-computer is, open je ook daar Windows Media Player.

Onder het kopje Streamen geef je alle drie de opties een vinkje: Internettoegang tot media op computers thuis toestaanExterne besturing van mijn speler toestaan en Apparaten automatisch toestaan mijn media af te spelen.

Op dit punt selecteer je een mediabestand met de rechtersmuisknop en kies je voor de optie Afspelen met. Vervolgens selecteer je het gewenste apparaat. Er verschijnt een klein venster dat werkt als afstandsbediening. Afspelen, pauzeren en volume wijzigen doe je via dit scherm.

6. Afspelen in Windows 8

Windows 8 heeft een interessante optie waarmee een aantal toepassingen van Windows 8 (Video, Xbox Music) hun content ook op een ander apparaat kunnen afspelen. Net zoals Windows Media Player dat doet in Windows 7. Het grootste verschil is dat je dit doet via de Charms Bar (Apparaten > Afspelen). Het ontvangende apparaat moet tevens een speciaal certificaat hebben, zoals de Xbox 360 en Xbox One dat hebben.

Meer handige Windows tips? Klik hier voor de volledige lijst.

Hoe stream jij media van je pc naar andere apparaten?

Softonic Redactie

Softonic Redactie

Het nieuwste van Softonic Redactie

Editorial Richtlijnen