Advertentie

Artikel

Zo bescherm je de privacy van je foto’s op je iPhone en Android

Zo bescherm je de privacy van je foto’s op je iPhone en Android
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Die picknick op het strand. Het kerstdiner. Dat ingewikkelde wachtwoord achterop de router. Als iemand die foto’s te pakken krijgt is het gedaan met je privacy. Dit kun je doen om inbraak te voorkomen.

Je telefoon ontgrendeld laten liggen of gebruik maken van een zwak wachtwoord zijn twee doodzondes voor je privacy. Maar wees niet bang: de veiligheid van je telefoon is goed en kan zelfs beter worden met de volgende tips.

Leer hoe je stopt met foto’s synchroniseren

Wanneer je iPhone of Android verbinding heeft met het internet, worden je foto’s automatisch gesynchroniseerd met iCloud, Dropbox of Google. Dit zijn veilige opslagruimtes, maar het kan geen kwaad om voorzichtig te zijn met welke foto’s je wel en niet op de cloud plaatst.

Nu je weet waar je de optie vind om synchronisatie in- en uit te schakelen, heb je meer controle over het proces. Ook kun je ervoor kiezen synchronisatie definitief uit te schakelen, maar dan heb je geen online back-up van al je gegevens.

Stel authenticatie in twee stappen in

Je wachtwoord is niet voldoende om je opgeslagen foto’s achter slot en grendel te bewaren op Google Drive, iCloud of Dropbox. Dus is er de noodzaak voor een extra slot op de deur: authenticatie in twee stappen. Die functie is tegenwoordig beschikbaar voor praktisch elke app en online dienst.

Tweestapsverificatie vraagt om een extra code telkens wanneer je verbindt met je account vanaf een onbekende locatie. Dus zelfs wanneer een hacker je wachtwoord weet te achterhalen, kan hij geen verbinding maken zonder de code die vervolgens naar je telefoon wordt gestuurd.

Om authenticatie in twee stappen in te stellen voor je favoriete diensten, volg je de officiële instructies via de link:

Vergrendel je mobiel

Je telefoon gebruiken zonder toegangscode is zo riskant als je auto parkeren met de sleutels in het contact. Steelt iemand je telefoon, dan heeft hij direct toegang tot al je gegevens en al je foto’s wanneer je geen slot erop hebt.

Op de iPhone gebruik je Touch ID (vingerafdrukscanner) en/of een PIN-code. In Android kies je een patroon of vergrendeling via gezichtsherkenning. iOS heeft een optie om gegevens te verwijderen na een aantal mislukte pogingen om de telefoon te ontgrendelen.

Apple Touch ID in actie (foto met dank aan iPhoneWorld)

Gegevens op afstand wissen wanneer je telefoon wordt gestolen

Is je telefoon gestolen of ben je ‘m verloren, probeer ‘m dan te lokaliseren met Zoek mijn iPhone (iOS) en Google Play (Android). Met behulp van de ingebouwde antenne van je telefoon, vind je zo het apparaat terug op de kaart.

Wil je de inhoud van je telefoon verwijderen? Dat kan. Beide apps hebben de optie om op afstand de bezem door je smartphone te halen. Dan ben je misschien wel je telefoon voorgoed kwijt, maar hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat iemand toegang krijgt tot al je foto’s en gegevens.

Verberg je foto’s in onzichtbare mappen

Maakt meer dan één persoon gebruik van je mobiele telefoon of tablet, dan is het een goed idee om bepaalde foto’s te verbergen met apps als Picture Safe (iOS) of Hide Something (Android). Deze apps slaan foto’s op in onzichtbare mappen die ook nog eens worden beschermd met toegangscodes.

Het handige van deze apps is dat ze je filmrol zelf intact laten, maar slechts privéfoto’s verbergen.

Gebruik alternatieve camera-apps

Privéfoto’s nemen met de standaardcamera van iOS of Android betekent dat de resultaten in je hoofdmap belanden. Dat is dan ook de eerste plaats waar dieven zullen kijken en het zijn de foto’s die direct met de cloud worden gesynchroniseerd.

Alternatieven zoals Snapchat (Android, iOS) of Private Camera Pro (iOS) helpen je je privacy te beschermen. Waar Snapchat kiest voor zelfvernietigende foto’s, belanden de kiekjes van Private Camera Pro in een aparte map.

Wis de verborgen gegevens van je foto’s (geavanceerd)

Je foto’s zitten vol met metadata; verborgen stukjes informatie die aangeven waar en wanneer een shot is genomen, met welk cameramodel en welke app je ervoor gebruikte. Om de schade bij diefstal te minimaliseren is het slim om deze data te wissen.

Met Image Privacy (Android) maak je eenvoudig kopieën van je foto’s minus de metadata. Op de iPhone gebruik je Metadata Cut en GeoGone, twee apps die hetzelfde doen.

Fotografeer wat je wilt, maar wees bewust

Blijf fotograferen: van normale opnames tot intieme foto’s, grappige foto’s en beschamende foto’s. Je hebt er recht op en je privacy dient te worden gerespecteerd. De verantwoordelijkheid voor die privacy ligt voor een deel bij jou. Volg daarom bovenstaande adviezen op om het risico op inbreuk zo laag mogelijk te houden.

Lees ook:

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen