Advertentie

Artikel

Zo detecteer je nep-apps die je Android-batterij leegslurpen

Zo detecteer je nep-apps die je Android-batterij leegslurpen
Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

  • Bijgewerkt:

Terwijl de batterij van je Android wordt leeggezogen, verdienen zogenaamde vampier-apps bakken met geld. Hoe detecteer je deze vervelende apps op je telefoon of tablet?

Je installeert een app die gratis wallpapers belooft en er lijkt niets aan de hand. Plots merk je dat de batterij wel erg snel leeg is en je dataverkeer drastische vormen aanneemt. Alsof een dorstige vampier op de achtergrond al het levensbloed uit je mobiele apparaat zuigt.

Gelukkig is er een app die je te hulp schiet, namelijk OS Monitor. Wij leggen uit hoe je met behulp van OS Monitor vampier-apps opspoort.

1. Installeer OS Monitor via Google Play

OS Monitor doet sterk denken aan Windows Taakbeheer, maar dan voor Android. De app geeft een overzicht van het CPU-gebruik van alle apps, plus actief datagebruik en systeemstatistieken.

2. Activeer OS Monitor in je systeemvenster

Open OS Monitor en ga naar het optiemenu (tweede pictogram van rechts) om de functie Show CPU usage te activeren. Dit zorgt ervoor dat het CPU-gebruik wordt weergegeven in het systeemvenster van je Android.

3. Let op het CPU-verbruik

Nu krijg je te allen tijde snel een overzicht van hoe zwaar de CPU in je telefoon wordt belast. Merk je dat het icoontje lange tijd groen blijft zonder dat je iets doet, dan is er iets vreemds aan de hand. Rechts naast de indicatie wordt de app die de meeste kracht verbruikt met naam getoond.

In dit voorbeeld is het CPU-gebruik ongewoon hoog als gevolg van een app genaamd Pi …

4. Vampier-apps sluiten en verwijderen

Blijkt dat je een vampierprobleem hebt, dan open je OS Monitor. De app geeft een lijst met toepassingen, gesorteerd op CPU-gebruik. In ons voorbeeld is het probleem Pi: de app besteedt 80% van alle CPU-prestaties.

Tik op de naam en OS Monitor toont details zoals geheugenverbruik en huidige status.

Houd je vinger langer op het scherm en je krijg een menu met opties. Tik op Kill process om de app te sluiten. Om de app vervolgens definitief van je telefoon of tablet te verwijderen, ga je naar Instellingen > Apps.

Opmerking: Pi, de app gebruikt in dit voorbeeld, is onschadelijk.

Een tip voor de toekomst

Om je Android vampiervrij te houden, raden we je aan voorzichtig te zijn met wat je installeert. Zelfs met het downloaden van apps uit Google Play. Merk je dat je batterij veel sneller leegloopt of dat je telefoon plots erg traag wordt, volg dan bovenstaande stappen om de energieslurpende nep-app op te sporen en definitief van je apparaat te wissen!

Lees ook:

Fabrizio Ferri-Benedetti

Fabrizio Ferri-Benedetti

Editorial Richtlijnen