Advertentie

Artikel

Tien jaar Skype: een terugblik

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

  • Bijgewerkt:

Skype is een uitstekend programma voor videobellen en chatten met vrienden, familie en collega’s. Het is beschikbaar op praktisch elk apparaat met internetverbinding en heeft inmiddels meer dan 300 miljoen gebruikers per maand.

De laatste jaren kwam Skype vooral in het nieuws door de overname van Microsoft en vervolgens de beslissing van Microsoft dat Skype MSN zou vervangen als chat-programma. Vandaag hebben we een andere reden om Skype in de spotlights te zetten: het programma bestaat tien jaar!

Tien jaar Skype: een terugblik

De beginselen

Skype is oorspronkelijk Europees, uit Estland welteverstaan, en werd bedacht door de makers van p2p-programma KaZaa (wie kent het nog?). Skype gebruikte ongeveer dezelfde peer-to-peer-techniek om internetbellen mogelijk te maken, wat ook terug te lezen is in de naam. Skype is namelijk een afkorting voor Sky Peer to Peer.

De bedenkers van KaZaa en Skype: Janus Friis en Niklas Zennström

In het begin bood Skype geen andere functionaliteit dan van pc naar pc bellen en had het programma een roze logo.

Later introduceerde Skype de mogelijkheid om betaald naar telefoons te bellen en bleven de makers zoeken naar de perfecte huiskleur voor het programma. Ze kwamen uiteindelijk terecht bij het blauw dat we vandaag de dag kennen.

Installatieschermen van Skype 0.90 Beta, 0.97, 1.0 en 1.4, elk met een andere kleur

En er was video…

Eind 2005 kwam er een bètaversie van Skype 2.0, die zorgde voor een tweede revolutie qua internetcommunicatie. Het programma introduceerde een eenvoudige manier om met webcam en al te bellen met je contacten én een nieuwe, gebruiksvriendelijke interface. Deze versie leek al sterk op Skype zoals het er tegenwoordig uitziet.

Skype 2.0 ondersteunde internetbellen, videobellen, chatten (instant messaging) met emoticons, bestanden versturen, groepconversaties, sms, chatgeschiedenis, profielfoto’s… oftewel, een compleet sociaal pakket.

Overname door eBay

In september 2005 koopt eBay Skype voor 2,5 miljard dollar. De oprichters van Skype gaan zich vanaf dat moment richten op internettelevisie onder de naam Joost, een dienst die inmiddels ter ziele is gegaan. Of, zoals ze het zelf zeggen, op pauze staat.

De jaren erna introduceert Skype een aantal nieuwe versies, zonder dat de inkomsten heel erg stijgen. Skype draait verlies en eBay geeft toe dat ze teveel hebben betaald voor het programma.

Skype gaat sociaal

Vanaf versie 3.1 zoekt Skype nieuwe manieren om jou in contact te brengen met anderen. Skypecasts (geïntroduceerd in 2006) zijn bijvoorbeeld een handige manier om te internetbellen met wel honderd anderen tegelijk. Het werkte als een soort chatroom, met één gastheer die bepaalde wie aan het woord was.

Skype stopt met Skypecasts in september 2008, omdat het niet aan de minimumeisen van kwaliteit zegt te kunnen voldoen.

Een andere nieuwe sociale functie SkypeFind introduceerde Yelp-achtige mogelijkheden, maar ook deze wordt later stopgezet in Skype-versie 5.2. Dan was er ook nog de de mogelijkheid om door het ledenbestand van Skype te bladeren met filters als leeftijd, locatie, geslacht en taal.

Versie 3.0 had ongeveer alles wat Skype tegenwoordig ook biedt, zoals plug-ins die nieuwe features of spelletjes toevoegen aan het programma.

Focus op videogesprekken

Begin 2008 leiden spanningen binnen eBay en Skype zelf tot het vertrek van de twee oprichters. Josh Silverman komt aan het roer te staan in februari dat jaar en legt direct de nadruk op misschien wel de belangrijkste kracht van Skype: videogesprekken. Het gevolg is dat veel relatief nieuwe functies worden geschrapt en versie 4.0 van het programma videobellen in HD (720p) mogelijk maakt.

Versie 4.0: Skype zoals we het nu kennen

In 2009 introduceert Skype 4.1 de optie om jouw beeld te delen met anderen (vooral handig voor video conferencing) en draadloos internettoegang samen met WiFi-bedrijf Boingo. Deze dienst wordt later omgedaapt tot Skype Access.

Overstap naar mobiele apparaten

In 2010 is Skype voor Windows, Mac en Linux al zeer volwassen, en wordt het tijd om de overstap naar mobiele telefoons te maken. Als eerste aan de beurt zijn Android, iPhone en iPad. De vroege versies maakten het alleen mogelijk om internetgesprekken te voeren (in veel gevallen alleen via WiFi, niet 3G) en pas in december 2010 introduceert Skype videogesprekken voor iPhone. In juni 2011 volgt Android.

Videobellen met Skype voor Android

De uitbreidingshonger van Skype is daarmee niet gestild en het programma verspreid zich verder naar smart-tv’s en spelcomputers.

Microsoft koopt Skype

In mei 2011 koopt Microsoft Skype voor 8,5 miljard dollar. Op dat moment is de Windows-variant van het programma aanbeland bij versie 5.3 en biedt het Facebook-integratie en groepsgesprekken met video.

Nieuwe functies worden aangeboden in een abonnement voor 4 euro per maand, onder de naam Skype Premium. Met dit abonnement verdwijnen ook de advertenties in het programma en beld je ongelimiteerd naar vaste nummers.

Skype vervangt MSN Messenger

In november 2012 wordt duidelijk dat Microsoft een einde maakt aan Windows Live Messenger, op dat moment misschien wel de populairste chat-app in Nederland. Skype moet de nieuwe plek worden waar je chat met al je vrienden, iets wat zeker onder Softonic-bezoekers geen populaire stap blijkt.

Microsoft maakt de overstap makkelijk door je op Skype in te laten loggen met je Hotmail- of Live-account. Ook ziet het bedrijf de kans schoon om zijn eigen zoekmachine stiekem te promoten, met de zogenaamde Bing Bar.

Sindsdien begint Skype meer en meer te ogen als Microsoft-product. Het programma krijgt een Windows Achtig uiterlijk en krijgt een eigen app voor het nieuwe besturingssysteem van de softwaregigant.

Inmiddels is Skype aanbeland bij versie 6.6 en is men bij Microsoft niet vergeten wat de oorspronkelijke aantrekkingskracht van het programma is: snel en gemakkelijk audio- en videogesprekken in hoge kwaliteit voeren met al je familie, vrienden en collega’s.

Gefeliciteerd Skype!

Arthur van Vliet

Arthur van Vliet

Het nieuwste van Arthur van Vliet

Editorial Richtlijnen